Lijst van punten

Er zijn 5 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Menselijke ziel .

Spreek nooit over onreine zaken of gebeurtenissen, zelfs niet om erover te klagen. - Want het is een materie die nog erger kleeft dan pek. - Verander van gespreksonderwerp, en als dat niet mogelijk is, ga door op het oude thema, maar spreek dan over de noodzaak en de schoonheid van de heilige zuiverheid, de deugd van mensen die weten wat hun ziel waard is.

Terecht zei iemand dat de ziel en het lichaam twee vijanden zijn die niet van elkaar kunnen scheiden, en twee vrienden die elkaar niet kunnen uitstaan.

Als we, om een aards leven te redden, met algemene bijval geweld gebruiken om te voorkomen dat iemand zelfmoord pleegt, zouden we dan niet dezelfde dwang, - de heilige dwang -, kunnen gebruiken om het Leven (met hoofdletter) te redden van velen die met alle geweld stompzinnig hun ziel willen vermoorden?

Als je het “kind-zijn” beleeft, moet je, je bent immers een kind, geestelijk een lekkerbek zijn. - Herinner je, evenals je leeftijdgenoten, de lekkernijen die je moeder bewaart.

En dat vele malen per dag. Het is een kwestie van seconden: Maria…, Jezus…, het tabernakel…, de communie…, de Liefde…, het lijden…, de gelovige zielen in het vagevuur…, zij die strijden: de Paus, de priesters…, de gelovigen…, jouw ziel…, de zielen van de jouwen…, de engelbewaarders…, de zondaars…

Het is meelijwekkend al die massa's mensen te zien uit alle lagen van de maatschappij - zonder idealen! Zij wekken de indruk niet te beseffen dat ze een ziel hebben. Zij zijn als… een horde runderen, een kudde schapen…, een troep zwijnen.

Jezus, met de hulp van uw barmhartige Liefde zullen we de horde veranderen in een compagnie, de kudde in een leger…, en van de troep zullen we diegenen afzonderen en zuiveren, die niet meer onrein willen zijn.