Lijst van punten

Er zijn 6 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Ambitie.

Je bent weetgierig…, je wilt leiding geven…, je wilt stoutmoedig zijn.

Goed, uitstekend; maar… voor Christus, uit Liefde.

Het bevalt me dat je op zo grote schaal het eerherstel wilt beoefenen: “Voor heel de wereld”, zei je. - In orde, maar op de eerste plaats voor de leden van je geestelijke familie, je bloedverwanten, je landgenoten.

Ga door met het stipt vervullen van je tegenwoordige plichten. - Deze nederige, eentonige en onaanzienlijke arbeid is een gebed, vertaald in werken die je voorbereiden op de genade van die andere, grootse, veelomvattende en diepgaande arbeid waarvan je droomt.

Kind, wees stoutmoedig en roep uit: Wat een liefde, die van Teresia van Avila! - Wat een ijver, die van Franciscus Xaverius! - Wat een bewonderenswaardige man, die St. Paulus! - O Jezus, ik… houd nog meer van U dan Paulus, Franciscus Xaverius en Teresia!

Je schrijft me: “Het grote verlangen dat we allen hebben, dat het opschiet en zich uitbreidt, lijkt om te slaan in ongeduld: wanneer zal de grote doorbraak komen, wanneer zal de wereld van ons zijn?”

En je voegt eraan toe: “Dit verlangen zal niet zonder vrucht blijven, als we het afreageren door de Heer te “dwingen” en lastig te vallen: dan zullen we echt tijd gewonnen hebben.”

Het is in dít leven nutteloos om in apostolische ondernemingen leidende functies na te streven, en voor het andere Leven is het een gevaar.

Als God het wil, zullen ze wel een beroep op je doen. - En dan zul je het moeten aannemen. - Maar vergeet niet dat je op alle plaatsen heilig kunt en moet worden, want daarvoor ben je gekomen.