Lijst van punten

Er zijn 16 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Kuisheid.

Moet je lachen omdat ik je zeg dat je “roeping voor het huwelijk” hebt? - Welnu, die heb je: een echte roeping.

Beveel jezelf bij de heilige Rafaël aan, opdat hij je kuis tot aan het einde van de weg leidt, zoals hij ook Tobias geleid heeft.

Het huwelijk is voor de gewone soldaten, en niet voor de officieren van Christus' leger. - Terwijl het eten een noodzaak is voor ieder als individu, is de voortplanting slechts een noodzaak voor de soort, waaraan afzonderlijke personen zich kunnen onttrekken.

Je verlangt naar kinderen?… Welnu, we zúllen kinderen krijgen, veel kinderen, en een onuitwisbaar spoor van licht achterlaten, als we verzaken aan het egoïsme van het vlees.

Hoezeer moeten wij de priesterlijke zuiverheid bewonderen! - Het is zijn schat. - Geen enkele dictator zal ooit aan de Kerk deze kroon kunnen ontrukken.

God geeft de heilige zuiverheid aan wie Hem er nederig om vraagt.

Hoe mooi is de heilige zuiverheid! Maar ze is niet heilig, noch aangenaam aan God, als we haar scheiden van de naastenliefde.

De naastenliefde is een zaad, dat door het water van de zuiverheid zal groeien en de sappigste vruchten zal dragen.

Zonder naastenliefde is de kuisheid onvruchtbaar, en veranderen haar steriele wateren de zielen in modderpoelen en moerassen, waaruit de stank van de hoogmoed opstijgt.

“Zuiverheid?”, vragen ze met een glimlachje. - Zulke mensen gaan het huwelijk in met een verwelkt lichaam en een ontgoochelde ziel. Als God me helpt, beloof ik jullie een boek dat ongeveer als volgt zal heten: “Celibaat, huwelijk en zuiverheid”.

Er is een kruistocht nodig van mannelijkheid en zuiverheid om tegenwicht te bieden aan het wilde gedoe van degenen die geloven dat de mens een beest is, en om hun werk teniet te doen. - En die kruistocht is jullie taak.

Velen leven als engelen midden in de wereld. - Waarom jij ook niet?

Wanneer je het vaste voornemen maakt om een zuiver leven te leiden, zal de kuisheid voor jou geen last, maar een zegekroon zijn.

Jij, apostolisch ingestelde arts, schreef me: “We weten allen uit ondervinding dat we kuis kunnen zijn, wanneer we waakzaam leven, vaak de sacramenten ontvangen en de eerste vonken van de hartstocht doven voordat er brand kan ontstaan. Juist onder de kuise mensen vindt men degenen die in alle opzichten het meest integer zijn; terwijl onder de wellustigen juist de vreesachtigen, de egoïsten, de leugenaars en de wreedaards in de meerderheid zijn: typerend voor mensen met een gebrek aan mannelijkheid”.

Ik zou willen, zei je, dat de jonge apostel Johannes mij in vertrouwen nam, me raad gaf en moed insprak om de zuiverheid van hart na te streven.

Als je dat werkelijk wilt, moet je het hem zeggen, en je zult moed krijgen en goede raad.

De gulzigheid is de voorhoede van de onkuisheid.

Het front van Madrid: een twintigtal officieren zit vrolijk en opgewekt bij elkaar. Er wordt een lied aangeheven, en daarna nog een, en nog vele andere.

Die ene luitenant met de bruine snor hoorde alleen het eerste:

“Gedeelde harten, ik wil ze niet;

en als ik het mijne geef, geef ik het helemaal”.

“Wat een weerstand heb ik toch om mijn hart helemaal te geven!” - En zijn gebed begon te vloeien als een rustige brede stroom.

Als je de bovennatuurlijke zin van het leven uit het oog verliest, zal je naastenliefde alleen maar liefdadigheid zijn; je zuiverheid fatsoen; je versterving enkel domheid; je boetegesel een zweep; en al je werken zullen steriel zijn.

Je ontvangt vaak de sacramenten, je bidt, je bent kuis… en je studeert niet… - Zeg me niet dat je goed bent. - Je bent alleen goedig.

Hoe groot is de waarde van de nederigheid! Quia respexit humilitatem… Meer dan het geloof, de liefde en de smetteloze zuiverheid wordt in de jubelzang van onze Moeder in het huis van Zacharias de nederigheid bezongen:

“Want Hij heeft neergezien op mijn nederigheid. Zie, van nu af zullen alle geslachten mij zalig prijzen”.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift