Lijst van punten

Er zijn 7 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Wroeging.

Huil je? - Schaam je er niet voor. Huil maar. Ja zeker, ook mannen huilen, net als jij, in de eenzaamheid en voor het aangezicht van God. - 's Nachts, zegt koning David, besproei ik mijn bed met tranen.

Met die brandende en mannelijke tranen kun je je verleden zuiveren en je leven van nu bovennatuurlijk maken.

“Wat ik God als christen verschuldigd ben, en wat ik verzuimd heb te doen ten aanzien van deze schuld, heeft me doen huilen van verdriet, verdriet uit liefde. Mea culpa! - Het is goed dat je je schulden leert kennen, maar vergeet daarbij niet hoe men die betaalt: met tranen… en met werken.

Verdriet uit liefde. - Omdat Hij goed is. Omdat Hij je Vriend is, die voor jou zijn Leven gaf. - Omdat al het goede dat je hebt, van Hem is. - Omdat je Hem zo dikwijls beledigd hebt… Omdat Hij je heeft vergeven… Hij!… jou!

- Huil, mijn kind, huil van verdriet en liefde tegelijk.

Eenzaamheid van Maria. Alleen! - Zij weent in haar verlatenheid. Jij en ik moeten Onze Lieve Vrouw gezelschap houden en met haar wenen: want ónze zonden hebben Jezus aan het hout vastgespijkerd.

Wat huilde hij aan de voet van het altaar, die jonge heilige priester die het martelaarschap waardig is bevonden, toen hij moest denken aan een persoon die in staat van doodzonde Christus ontvangen had.

- Geef jij Hem op dezelfde wijze eerherstel?

Als je de aandrang van je hart zou volgen en handelen overeenkomstig de ingevingen van je verstand, zou je voortdurend languit gestrekt liggen met je gezicht tegen de grond als een vieze, lelijke en verachtelijke worm… voor deze God, die je zo lang verdraagt.

Vader, hoe kunt u zoveel vuiligheid verdragen?, vroeg je me na een rouwmoedige biecht. - Ik zweeg en dacht: als je nederigheid je ertoe brengt jezelf zo te zien, als vuil, een grote hoop vuil, dan kunnen we van al je ellende nog iets groots maken.

Verwijzingen naar de H. Schrift