Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Zelfkennis.

Zeg niet: “Zo ben ik nu eenmaal…, dat komt door mijn karakter”. Het komt veeleer door je gebrek aan karakter. Wees mannelijk: esto vir.

Je wilt werelds, oppervlakkig en onbezonnen zijn, omdat je laf bent. Wat is die weigering jezelf te willen zien zoals je bent, anders dan lafheid?

Je bent nieuwsgierig en een uithoorder, een snuffelaar en een gluurder. Schaam je je niet dat je, zelfs in je gebreken, zo weinig mannelijk bent? - Wees een kerel! Zet die zucht alles over anderen te willen weten om in verlangens en daden van zelfkennis.

Het loont de moeite deze veilige leer te kennen: de eigen geest is een slechte raadgever en een slechte stuurman om de ziel, in storm en onweer, te sturen langs de klippen van het innerlijk leven.

Daarom is het de wil van God, dat er een Meester aan het roer van het schip staat, die ons met zijn licht en kennis veilig de haven kan binnenloodsen.

Je meent een hele persoonlijkheid te zijn, vanwege je studies. - Je wetenschappelijk onderzoek, je publicaties, - je maatschappelijke positie, - je familienaam, - je politieke activiteiten, - de ambten die je bekleedt, - je vermogen…, je leeftijd, je bent geen kind meer!…

Juist daarom heb je meer dan anderen een geestelijk leidsman nodig voor je ziel.

Waarom die weerstand om jezelf en je geestelijk leidsman te tonen hoe je in werkelijkheid bent?

Je zult een grote veldslag gewonnen hebben, als je de angst verliest om je te laten kennen.

Wees voor die heilige afkeer van jezelf dankbaar, als voor een bijzondere gunst.

Je grootste vijand ben je zelf.

Afleiding zoeken. - Je hebt afleiding nodig!… Je spert je ogen wijd open, om de beelden van de wereld goed op te nemen, of je knijpt ze samen omdat je kortzichtig bent.

Sluit ze helemaal: heb innerlijk leven, en je zult in onvermoede kleuren en vormen de pracht van een mooiere en nieuwe wereld zien: je zult met God omgaan…, je armzaligheid erkennen…, en in God opgaan - met een vergoddelijking die, naarmate je dichter bij de Vader komt, je meer tot broeder zal maken van je broeders, de mensen.

Gooi die wanhoop, die uit de kennis van je nietswaardigheid voortkomt, van je af. - Het is waar: economisch gezien ben je een nul…, naar je maatschappelijk aanzien gemeten ben je ook een nul…, hetzelfde geldt voor je deugden en capaciteiten.

Maar links van al deze nullen staat Christus… En wat een onmeetbaar groot getal wordt dat!

Wil mij, mijn Jezus, des te meer in mijn hart vernederen naarmate de mensen mij meer ophemelem. Doe mij beseffen wat ik geweest ben, en wat ik opnieuw zal zijn als U mij in de steek laat.

Vergeet niet, wat je bent…, een vuilnisemmer. - Daarom, als de goddelijke Tuinman je ter hand neemt, je schrobt en schoonmaakt en je met prachtige bloemen vult…, moeten noch de geuren noch de kleuren waarmee je lelijkheid opgesmukt wordt, je trots maken.

- Verneder je: weet je niet dat je maar een afvalemmer bent?

Verwijzingen naar de H. Schrift