Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Eerherstel.

Eindig je gewetensonderzoek altijd met een akte van Liefde, van verdriet uit Liefde: voor jezelf, voor alle zonden van de mensen… - En overweeg de vaderlijke zorg van God, die de hindernissen voor je heeft weggeruimd opdat je niet zou struikelen.

Wees niet zo blind of zo gehaast, dat je nalaat je in gedachten naar ieder Tabernakel te verplaatsen, wanneer je de muren of torens van de huizen Gods ontwaart. - Hij wacht op je.

Wees niet zo blind of zo overijld, dat je nalaat tenminste een schietgebedje te bidden tot de Onbevlekte Maagd Maria, wanneer je voorbij plaatsen komt, waarvan je weet dat daar Christus beledigd wordt.

Gebruik die heilige “menselijke hulpmiddeltjes”, die ik je aanraadde om de tegenwoordigheid van God niet te verliezen: schietgebedjes, oefeningen van liefde en eerherstel, geestelijke communies, blikken op de beeltenis van Onze Lieve Vrouw…

Ga binnen in de wonden van de gekruisigde Christus. Daar zul je leren je zinnen te bewaken, daar zul je innerlijk leven hebben, daar zul je de Vader onophoudelijk de smarten van de Heer en van Maria opofferen om jouw schulden en de schulden van alle mensen te betalen.

Vraag Jezus niet alleen vergiffenis voor jóuw zonden; heb Hem niet alleen met jóuw hart lief… Schenk Hem genoegdoening voor alle beledigingen die Hem zijn aangedaan, nu worden aangedaan of zullen worden aangedaan… Heb Hem lief met alle kracht van alle harten van alle mensen die Hem het meest bemind hebben.

Durf: zeg Hem, dat je gekker op Hem bent dan Maria Magdalena, dan Teresia van Avila, en de kleine Teresia…, meer weg van Hem dan Augustinus, dan Dominicus en Franciscus, dan Ignatius en Franciscus Xaverius.

Verdriet uit liefde. - Omdat Hij goed is. Omdat Hij je Vriend is, die voor jou zijn Leven gaf. - Omdat al het goede dat je hebt, van Hem is. - Omdat je Hem zo dikwijls beledigd hebt… Omdat Hij je heeft vergeven… Hij!… jou!

- Huil, mijn kind, huil van verdriet en liefde tegelijk.

Wat huilde hij aan de voet van het altaar, die jonge heilige priester die het martelaarschap waardig is bevonden, toen hij moest denken aan een persoon die in staat van doodzonde Christus ontvangen had.

- Geef jij Hem op dezelfde wijze eerherstel?

Onze wil is, met de genade, almachtig voor God. - Als we, bij het zien van al die beledigingen die de Heer aangedaan worden, met vastbesloten wil tegen Jezus zeggen, bijvoorbeeld als we in de tram zitten: “Mijn God, ik zou zoveel akten van liefde en van eerherstel willen bidden, als de wielen van dit rijtuig omwentelingen maken”, dan hebben wij op ditzelfde ogenblik Jezus werkelijk bemind en Hem eerherstel gegeven, zoals onze wens was.

Deze “dwaasheid” past bij het geestelijk kind-zijn; het is de eeuwige dialoog tussen het onschuldige kind en de vader die gek is op zijn kind: Zeg eens hoeveel je van me houdt? - En het kleintje zegt, met de nadruk op elk woord: “héél, héél véél!”