Lijst van punten

Er zijn 7 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Genade van God.

Wie ben je, dat je over de beslissingen van je meerdere oordeelt? - Zie je niet, dat hij over meer factoren tot oordelen beschikt dan jij, meer ervaring en raadgevers heeft, die onkreukbaarder, minder vooringenomen en bekwamer zijn? Maar bovenal, dat hij een bijzondere genade heeft, een genade van staat die licht en machtige bijstand van God betekent?

Deze verwarring van je geest en de verleiding die je belaagt, zijn als een blinddoek voor de ogen van je ziel.

Je tast in het duister. - Geef je hardnekkige pogen om alleen te gaan op. Want alléén val je. - Ga naar je geestelijk leidsman, je meerdere. Hij zal je herinneren aan de woorden, die de aartsengel Rafaël tegen Tobias zei: Forti animo esto, in proximo est ut a Deo cureris. Heb goede moed, binnenkort zal God je genezen. - Wees gehoorzaam en de schellen en blinddoeken zullen van je ogen vallen. God zal je met genade en vrede vervullen.

Het is maar een kwestie van seconden… Vraag jezelf af voordat je wat dan ook onderneemt: wat wil God van mij in deze aangelegenheid?

En doe het dan, met Gods genade!

Het geestelijk kind-zijn vereist de onderwerping van het verstand. Dit is moeilijker dan de onderwerping van de wil. - Om het verstand te onderwerpen is, behalve de genade van God, de voortdurende oefening nodig van de wil die “nee” zegt, telkens opnieuw, zoals hij “nee” zegt tegen het vlees. Hieruit volgt de paradox dat wie de “kleine weg van het kind-zijn” gaat, om een kind te worden zijn wil sterk en mannelijk moet maken.

Klein zijn: de grootste stoutmoedigheden worden altijd door kinderen bedreven. - Wie vraagt om… de maan? - Wie let niet op het gevaar, als het er om gaat het begeerde voorwerp te pakken te krijgen?

- Stel je zo'n kind voor met veel genade van God, met het verlangen de wil van God te volbrengen, met veel liefde tot Jezus, met alle menselijke kennis die het in staat is op te nemen…, en je hebt het portret getekend van de apostelen van vandaag, zoals God ze ongetwijfeld wil.

Jezus, nooit zal ik U, al zou ik van liefde sterven, de overvloedige genade kunnen vergelden die U mij gegeven hebt om een kind te worden.

Verheug je als je ziet, dat anderen werkzaam zijn in prachtige werken van apostolaat. - En vraag God voor hen overvloedige genaden, en dat zij aan deze genaden beantwoorden.

Vervolg dan je eigen weg, overtuigd dat er voor jou geen andere is.

Verwijzingen naar de H. Schrift