Lijst van punten

Er zijn 7 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Onbegrip.

Nonne hic est fabri filius? Nonne hic est faber, filius Mariae? Is dat niet de zoon van de timmerman? Is dat niet de timmerman, de zoon van Maria?

- Het is best mogelijk dat wat ze van Jezus gezegd hebben, ook van jou gezegd wordt, met een tikkeltje verbazing en spot, wanneer je eens en “voor altijd” de Wil van God wilt volbrengen en een instrument wilt zijn: maar is dat niet…

- Zwijg. Laat je werk een bevestiging zijn van je zending.

Spreek niet zonder reden over vertrouwelijke aangelegenheden van je apostolaat: weet je niet dat de wereld vol egoïstisch onbegrip is?

Verlang er niet naar “begrepen” te worden. - Dit onbegrip is door de voorzienigheid beschikt: opdat je offer onopgemerkt blijft.

Er zijn veel mensen, ook heilige, die je weg niet begrijpen. - Probeer niet koste wat kost dit te verhelpen. Je verdoet je tijd er maar mee en geeft aanleiding tot indiscreties.

Alweer…: Ze hebben gezegd, ze hebben geschreven…: ervoor, ertegen…: met minder of met meer goede wil…: insinuaties en laster. Lofredes en toejuichingen. Zinnige en onzinnige dingen…

- Dwaas, grote dwaas! Zolang je recht op je doel afgaat, hoofd en hart bedwelmd door God, wat kan het je dan schelen of de storm raast, de krekel tsjirpt, of er geloeid wordt, geknord of gehinnikt?… Bovendien…, er is niets aan te doen: je kunt geen ijzer met handen breken.

Openbare gebeurtenissen hebben je een vrijwillige afzondering opgelegd, die door de omstandigheden misschien erger geworden is dan het opgesloten zitten in een gevangenis. - Je persoonlijkheid heeft als het ware een verduistering ondergaan. Je hebt geen werkterrein meer: overal vind je nog slechts egoïsme, nieuwsgierigheid, onbegrip en roddel. - Zo! En wat dan nog? Ben je je volledig vrije wil vergeten en je macht als “kind van God”? - Het ontbreken van bladeren en bloemen (van de uiterlijke bezigheden) verhindert het toenemen en de werkzaamheid van de wortels (het innerlijk leven) niet.

Werk: de gebeurtenissen zullen een andere loop nemen en je zult vruchten dragen, talrijker en smakelijker dan tevoren.

Je zei ontmoedigd tegen mij: er zijn zoveel wegen. - Dat moet ook, opdat iedere mens in deze wonderbaarlijke verscheidenheid zijn eigen weg kan vinden.

Verwarring? - Kies eens voor altijd: en de verwarring zal veranderen in zekerheid.

Verwijzingen naar de H. Schrift