Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Ontoegeeflijkheid, heilige .

Dit zijn de heerlijke vruchten van de verstorven ziel: begrip en inschikkelijkheid voor de zwakheden van anderen, onverbiddelijkheid voor die van haar zelf.

De liefde van Christus zal je vaak tot zeer lofwaardige concessies brengen… - En de liefde van Christus zal je vaak tot ontoegeeflijkheid brengen…, die ook zeer lofwaardig is.

De heiligheid die de Heer van ons vraagt, is bepaald door deze drie punten: de heilige ontoegeeflijkheid, de heilige dwang en de heilige schaamteloosheid.

Een man, een… man van eer die schippert, zou Jezus opnieuw ter dood veroordelen.

Toegeeflijkheid is een duidelijk teken dat men de waarheid niet heeft. - Wanneer iemand toegeeflijk is in zaken van ideaal, van eer of van Geloof, dan is dat een mens… zonder idealen, zonder eer en zonder Geloof.

Die man van God, gehard in de strijd, redeneerde als volgt: Zo, ik ben dus niet toegeeflijk? Natuurlijk niet: want ik ben overtuigd van de waarheid van mijn ideaal. U daarentegen bent zeer toegeeflijk…: gelooft u dat twee en twee drie en een half is? - Nee?…, zelfs niet uit vriendschap geeft u toe in zo'n kleine aangelegenheid?

- Dat komt, omdat u er voor de eerste keer van overtuigd bent de waarheid te bezitten…, en u naar mijn kant bent overgelopen!

De heilige ontoegeeflijkheid is geen fanatisme.

Wees ontoegeeflijk in leer en in gedrag. - Maar soepel in de vorm. - Een ijzeren hand in een fluwelen handschoen.

- Wees ontoegeeflijk, maar niet halsstarrig.

De ontoegeeflijkheid is geen ontoegeeflijkheid zonder meer, maar “heilige ontoegeeflijkheid”.

Laten we niet vergeten, dat er ook een “heilige dwang” bestaat.

Als we, om een aards leven te redden, met algemene bijval geweld gebruiken om te voorkomen dat iemand zelfmoord pleegt, zouden we dan niet dezelfde dwang, - de heilige dwang -, kunnen gebruiken om het Leven (met hoofdletter) te redden van velen die met alle geweld stompzinnig hun ziel willen vermoorden?

Hoeveel misdaden worden er niet gepleegd in naam van de gerechtigheid! - Als jij vuurwapens zou verkopen en iemand zou je het geld voor zo'n wapen geven om je moeder ermee dood te schieten, zou je het hem dan verkopen?… Maar betaalde hij dan niet de vastgestelde prijs?…

Hoogleraar, journalist, politicus, diplomaat: denk na.

Laten we de rechten van het ambt niet verwarren met die van de persoon. - Van de eerste mogen we niet afzien.