Lijst van punten

Er zijn 10 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Jezus Christus .

Egoïst. - Je denkt alleen maar aan “jezelf”. - Het lijkt wel, of je niet in staat bent je de broederlijke gevoelens van Christus eigen te maken: je ziet anderen niet als broeders, maar als springplanken.

Ik voorzie je volledige mislukking. - En wanneer je in de put zit, zul je van de anderen die naastenliefde verwachten, die je nu zelf niet wilt beoefenen.

Jezus is niet tevreden als Hij je hart moet “delen” met anderen: Hij wil alles voor zich!

“Ik vond het grappig u de uitdrukking te horen gebruiken, dat Onze Lieve Heer “afrekening” met u zal houden. Nee, voor u allen zal Hij geen Rechter zijn in de strenge zin van het woord, maar gewoon Jezus”. - Deze regels, geschreven door een heilige bisschop, die meer dan één bedroefd hart hebben getroost, kunnen ook goed het jouwe troosten.

De Christus die jij ziet, is Jezus niet, maar alleen het armzalige beeld dat zich voor jouw vertroebelde ogen gevormd heeft… - Zuiver je. Verhelder je blik door nederigheid en boete. Dan… zal de klaarheid van de Liefde je niet ontbreken en je zult een volmaakte zienswijze krijgen. Het beeld dat je dan krijgt, zal werkelijk het beeld van Hem zijn!

Hóe zoet is het lijden en hóe lichtend de duisternis met U, Jezus!

Christus is voor jou gestorven. - Jij…, wat moet jij voor Christus doen?

Toen ik je dat “Leven van Jezus” schonk, schreef ik daarin deze opdracht: “Zoek Christus. Vind Christus. Bemin Christus”.

- Het zijn drie duidelijk te onderscheiden etappes. Heb je op zijn minst geprobeerd de eerste in praktijk te brengen?

Nonne hic est fabri filius? Nonne hic est faber, filius Mariae? Is dat niet de zoon van de timmerman? Is dat niet de timmerman, de zoon van Maria?

- Het is best mogelijk dat wat ze van Jezus gezegd hebben, ook van jou gezegd wordt, met een tikkeltje verbazing en spot, wanneer je eens en “voor altijd” de Wil van God wilt volbrengen en een instrument wilt zijn: maar is dat niet…

- Zwijg. Laat je werk een bevestiging zijn van je zending.

Verlevendig je geloof. - Christus is niet een figuur die voorbijgegaan is, geen herinnering die tot het verleden behoort.

Hij leeft! Jesus Christus heri et hodie, ipse et in saecula! Jezus Christus gisteren en vandaag en altijd!, zegt de heilige Paulus.

Overal waar U, Jezus, langs komt, blijft geen hart onverschillig. - U wordt of bemind, of gehaat.

Als een echte apostel U navolgt en zijn plicht doet, moet ik me dan verwonderen - daar hij immers een andere Christus is - dat hij soortgelijke gevoelens van afkeer of genegenheid oproept?

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift