Lijst van punten

Er zijn 5 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Aalmoes.

In het algemeen zijn de mensen weinig vrijgevig met geld, schrijf je me. Veel woorden, uitbundige geestdrift, beloften, plannen. - Maar zodra het op concrete offers aankomt, zijn er maar weinigen die “hun schouders er onder zetten”. En, áls ze iets geven, moet er een pretje aan verbonden zijn: een bal, een loterij, een film, een feestje, of een bericht in de krant met de lijst van gaven en gevers.

- Het is een treurig beeld, maar er zijn uitzonderingen: wees ook jij een van hen die niet toestaan dat hun linkerhand weet, wat de rechterhand doet, wanneer ze een aalmoes geven.

Boeken. - Ik stak mijn hand uit, als een arme van Christus, en vroeg boeken. Boeken, die het voedsel zijn voor de katholieke en apostolische vorming van vele jonge studenten.

- Ik stak mijn hand uit, als een arme van Christus…, en hoe vaak kreeg ik niet de kous op de kop.

- Waarom, Jezus, begrijpen zij de diepe christelijke naastenliefde niet van die aalmoes, die doeltreffender is dan brood van het allerbeste graan?

Je bent te naïef. - Wat beoefenen er toch weinig mensen de naastenliefde! - Het geven van oude kleren of koperen munten is geen naastenliefde…

- En je vertelt me wat je hebt meegemaakt en wat je daarbij teleurstelde.

- Er komt alleen maar dit bij me op: laten wij, jij en ik, geven en onszelf geven zonder krenterig te zijn. Zo zullen we vermijden dat zij die met ons omgaan, dezelfde trieste ervaring opdoen als jij.

Divitiae, si affluant, nolite cor apponere. - Wanneer grote rijkdommen je in de schoot vallen, moet je je hart er toch niet aan hechten. - Aarzel niet ze royaal, zo nodig zelfs heldhaftig te besteden.

- Wees arm van geest.

Hoe rijk aan hulpbronnen is de armoede toch! - Weet je nog? Je gaf hem, toen een bepaald apostolisch werk in grote financiële moeilijkheden verkeerde, al wat je had tot op de laatste cent.

- En hij, een priester Gods, zei tegen je: “Ik geef je ook alles wat ik heb”, en jij, geknield, hoorde de woorden: “De zegen van de almachtige God, de Vader, de Zoon en de heilige Geest, dale over je neer en blijve altijd bij je”.

- Je bent er nog altijd van overtuigd dat je goed betaald bent.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift