Lijst van punten

Er zijn 5 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Huwelijk.

Het huwelijk is een heilig sacrament. - Als het zover is dat je het zult gaan ontvangen, vraag dan aan je geestelijk leidsman of aan je biechtvader een nuttig boek. - Zo zul je beter voorbereid zijn om de lasten van het gezin waardig te dragen.

Moet je lachen omdat ik je zeg dat je “roeping voor het huwelijk” hebt? - Welnu, die heb je: een echte roeping.

Beveel jezelf bij de heilige Rafaël aan, opdat hij je kuis tot aan het einde van de weg leidt, zoals hij ook Tobias geleid heeft.

Het huwelijk is voor de gewone soldaten, en niet voor de officieren van Christus' leger. - Terwijl het eten een noodzaak is voor ieder als individu, is de voortplanting slechts een noodzaak voor de soort, waaraan afzonderlijke personen zich kunnen onttrekken.

Je verlangt naar kinderen?… Welnu, we zúllen kinderen krijgen, veel kinderen, en een onuitwisbaar spoor van licht achterlaten, als we verzaken aan het egoïsme van het vlees.

“Zuiverheid?”, vragen ze met een glimlachje. - Zulke mensen gaan het huwelijk in met een verwelkt lichaam en een ontgoochelde ziel. Als God me helpt, beloof ik jullie een boek dat ongeveer als volgt zal heten: “Celibaat, huwelijk en zuiverheid”.

Wat heb je hartelijk gelachen, toen ik je aanraadde je jeugdjaren onder de bescherming van de heilige Rafaël te stellen: opdat hij jou, zoals de jonge Tobias, tot een heilig huwelijk zou leiden - met een goede, knappe en rijke vrouw, heb ik schertsend gezegd.

Hoe ging je daarna nadenken, toen ik hieraan de raad toevoegde om je ook onder de bescherming van die jonge apostel Johannes te stellen: voor het geval dat de Heer méér van je zou verlangen.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift