Lijst van punten

Er zijn 10 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Luiheid.

Wil. - Energie. - Voorbeeld. - Doen wat er gedaan moet worden… Zonder aarzeling… Zonder vals zelfmedelijden…

Zonder dit alles zou Cisneros geen Cisneros zijn geworden; Teresia van Ahumada geen heilige Teresia van Avila…; Iñigo van Loyola geen heilige Ignatius… God en onverschrokkenheid! Regnare Christum volumus! Wij willen dat Christus heerst.

[Cisneros (1436-1517): Spaanse kardinaal, regent van de troon van Spanje en biechtvader van koningin Isabella de Katholieke. Kardinaal Cisneros begon de hervorming van de Kerk in Spanje, vooruitlopend op de hervorming die het Concilie van Trente jaren later voor de hele Kerk zou aanvangen. Hij was algemeen bekend om zijn standvastig en energiek karakter.]

Zet die nutteloze gedachten van je af: op zijn best verdoe je er immers je tijd mee.

Voorwendsels. - Nooit zullen zij ontbreken, als je je aan je plichten wilt onttrekken. Wat een overvloed aan redenen die eigenlijk geen redenen zijn!

Verspil je tijd niet met er aandacht aan te besteden. - Verwerp ze en doe je plicht.

Wat vertel je me nu…? Kun je niet méér doen? - Is het niet zo dat… je niet minder doen kunt?

Gebruik je tijd goed. - Vergeet de vijgeboom niet, die vervloekt werd. Toch bracht hij wat voort: bladeren, net als jij…

- Kom niet aandragen met verontschuldigingen: - Het baatte de vijgeboom niet, vertelt de Evangelist, dat het niet de tijd van de vijgen was, toen de Heer ze wilde hebben.

Hij bleef onvruchtbaar voor immer.

Zakenlieden zeggen dat tijd geld is. - Dit lijkt mij weinig: onze zaken zijn de zielen, en voor ons is tijd eeuwige gelukzaligheid!

Ik begrijp niet hoe je je christen kunt noemen en een leven van nietsdoen kunt leiden. - Ben je het inspannende leven van Christus vergeten?

Alle zonden schijnen te wachten op het eerste ogenblik van ledigheid, heb je me gezegd. Niets doen zou op zichzelf al een zonde zijn.

- Wie zich inzet om voor Christus te werken, mag zich geen vrij ogenblik toestaan, want vrije tijd betekent niet niets doen, maar zich ontspannen door bezigheden, die minder inspanning vergen.

Ledigheid is iets onvoorstelbaars bij een apostolisch ingesteld mens.

Rust niet op je lauweren. - Als dit, menselijkerwijze gesproken, al een ongemakkelijke en weinig elegante houding is, wat moeten we dan zeggen als de lauweren, zoals in dit geval, niet van jou zijn, maar van God?

Verwijzingen naar de H. Schrift