Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Priesterschap.

Presbyter betekent etymologisch zoiets als ouderling. - Als de ouderdom geëerbiedigd wordt, bedenk dan maar eens hoeveel meer eerbied je verschuldigd bent aan een priester.

Wát een gebrek aan fijngevoeligheid en wát een gebrek aan respect, om grappen te maken en de spot te drijven met een priester, wie het ook moge zijn! Zoiets dient onder geen enkel voorwendsel te gebeuren!

Ik herhaal nadrukkelijk: die grappen, die spottende opmerkingen aan het adres van een priester zijn te allen tijde, op zijn minst erg ordinair en geven blijk van gebrek aan goede smaak, hoe verzachtend jou de omstandigheden ook toeschijnen.

Hoezeer moeten wij de priesterlijke zuiverheid bewonderen! - Het is zijn schat. - Geen enkele dictator zal ooit aan de Kerk deze kroon kunnen ontrukken.

Breng een priester niet in een situatie waarin hij zijn waardigheid kan verliezen. De waardigheid is een deugd die hij moet bezitten, maar zonder stijf te doen.

Hoe vurig bad die jonge geestelijke, een vriend van ons: “Heer, geef me… de waardigheid van een man van tachtig jaar!”

Bid ook jij hierom, voor alle priesters. Daar doe je een goed werk mee.

Het deed je pijn, het was als een steek in het hart, dat ze van je zeiden dat je je slecht had uitgelaten over die en die priesters. - Mij verheugt je verdriet: want nu ben ik wérkelijk zeker van je goede instelling!

God beminnen en geen eerbied hebben voor een priester… dat is onmogelijk.

Als de goede zonen van Noach, moet je de gebreken die je in je vader, de priester, ziet, met de mantel der liefde bedekken.

Na het gebed van de priesters en van de godgewijde maagden, is dat van kinderen en zieken aan God het meest welgevallig.

Je hebt de plicht heilig te worden. - Ja, jij ook! - Denk je soms dat dit uitsluitend een taak is voor priesters en kloosterlingen?

Tegen allen, zonder uitzondering, zei de Heer: “Weest volmaakt, zoals mijn Hemelse Vader volmaakt is”.

Spreek nooit kwaad van je broeder, zelfs niet als je er alle redenen voor hebt. - Ga eerst naar het tabernakel en ga daarna naar de priester, je vader, en stort ook bij hem je hart uit. - En bij niemand anders.

Als je niet de grootste verering hebt voor de priesterlijke en de religieuze staat, is het niet waar dat je Gods Kerk liefhebt.

Verwijzingen naar de H. Schrift