Lijst van punten

Er zijn 10 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Offer.

Je hebt weinig karakter: wat een behoefte heb je om overal je neus in te steken! - Je wilt overal in kunnen meespreken… Maar, en word niet boos als ik duidelijke taal spreek, daartoe mis je de nodige kwaliteit; je bent niet in staat jezelf weg te cijferen en op de achtergrond te blijven.

Je hebt een tekort aan offergeest. En een teveel aan nieuwsgierigheid en behaagzucht.

Laten wij in dit arme leven van nu de kelk van pijn en smart tot de laatste druppel leegdrinken. - Wát maakt het uit om tien, twintig, vijftig jaar te lijden…, als daarna voor altijd de hemel komt, voor altijd…, voor altijd!

En bovenal - beter nog dan om de hierboven neergeschreven reden: propter retributionem, vanwege het loon -, wat gééft het te lijden als men dat doet om te troosten, om welgevallig te zijn aan God onze Heer, in de geest van herstel, verenigd met Hem in het dragen van Zijn Kruis; kortom: als men lijdt uit Liefde?…

Wereld bewondert alleen maar het offer dat opzien baart, omdat zij de waarde niet kent van het verborgen en stille offer.

Je moet je helemaal geven, je moet jezelf geheel wegcijferen: het offer moet een brandoffer zijn.

Je zegt dat je niets bent… - Dat anderen wonderen gedaan hebben en nog steeds doen, in organisaties, pers en propaganda. - Dat zij daartoe dan ook over alle middelen beschikken, terwijl jij er geen hebt?… Wel, denk dan aan Ignatius: een onwetende onder de doctoren van Alcalá. - Zonder een cent op zak onder de studenten van Parijs. - Vervolgd, belasterd…

Dat is de weg: bemin, geloof, en… lijd: je liefde, je geloof en je kruis zijn de onfeilbare middelen om de apostolische verlangens die je in je hart draagt, te verwerkelijken en te vereeuwigen.

Ideo omnia sustineo propter electos, ik verdraag alles ter wille van de uitverkorenen - ut et ipsi salutem consequantur, opdat ook zij het heil verwerven - quae est in Christo Jesu, dat in Jezus Christus is.

- Dit is de manier, de gemeenschap van de heiligen te beleven!

- Vraag de Heer je deze geest van St. Paulus te geven.

Verlang er niet naar “begrepen” te worden. - Dit onbegrip is door de voorzienigheid beschikt: opdat je offer onopgemerkt blijft.

“Men kan niet tegelijk wortel en kruin zijn als men niet tevens sap is, dat wil zeggen geest, iets dat binnenin werkt”.

- Je vriend die deze woorden schreef, wist dat je van nobele idealen bezield was. - En hij wees je de weg: discretie en offer, het werken van binnen!

Je hebt de plicht te bidden en verstervingen op te dragen voor de persoon en de intenties van wie aan het hoofd staat in jouw apostolaatswerk. - Als je nalatig bent in het vervullen van deze plicht, dan geef je mij de indruk dat het je aan enthousiasme voor je weg ontbreekt.

Alleenzijn, isolement: het zijn beproevingen van je volharding. - Heilige Mis, gebed, sacramenten, offers; gemeenschap van de heiligen: dat zijn de wapens om in de beproeving te zegevieren!

Verwijzingen naar de H. Schrift