Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Vrees voor God.

Het lijkt wel of je in je binnenste een stem hoort die zegt: “al die godsdienstige nonsens…!” - En dan hoor je een briljante verdediging van alle zwakheden van ons arme gevallen vlees: “het zijn zijn rechten!”

Wanneer je dat overkomt, zeg dan tegen de vijand dat er een natuurwet bestaat, en een goddelijke wet, en God zelf! - En ook nog een hel.

Het doet me leed te zien, hoe je je aan het gevaar van lauwheid blootstelt, wanneer je in je levensstaat niet ernstig naar de volmaaktheid streeft.

- Zeg met mij: Ik wil niet lauw zijn. Confige timore tuo carnes meas! Doordring mijn vlees met uw vrees! - Geef me, mijn God, een kinderlijke vrees, die mij wakker maakt!

Vergeet niet, mijn zoon, dat er voor jou op aarde slechts één kwaad bestaat, dat je moet vrezen en met Gods genade moet vermijden: de zonde.

Timor Domini sanctus. De vrees voor God is heilig. - Vrees, die nooit slavenvrees is, maar verering van een zoon voor zijn vader; want God, je Vader, is geen tiran.

“Dit is uw uur en de macht van de duisternis”. - Heeft de zondaar dan ook zijn uur? - Ja…, en God zijn eeuwigheid!

De wereldse mensen neigen ertoe veel te spreken over de barmhartigheid van God. - Hierdoor moedigen zij zichzelf aan, voort te gaan op hun dwaalwegen.

Het is waar dat God, onze Heer, oneindig barmhartig is. Maar Hij is ook oneindig rechtvaardig: er bestaat een oordeel, en Hij is de Rechter.

Er bestaat een hel. - Een vaststelling, die voor jou een waarheid is als een koe. - Ik zal het herhalen: Er bestaat een hel!

Zeg het op het juiste moment onder vier ogen aan die vriend van jou… en aan die andere.

Altijd. - Voor altijd! - Woorden die versleten zijn als gevolg van het menseljk verlangen, alles wat aangenaam is te verlengen en te vereeuwigen.

Leugenachtige woorden hier op aarde, waar alles een einde heeft.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift