Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Matigheid.

Zou het waar zijn - maar dat kan ik gewoon niet geloven - dat er op aarde geen mensen, maar alleen buiken bestaan?

De gulzigheid is de voorhoede van de onkuisheid.

Als een varken (om het beest bij zijn naam te noemen!) het meest uitgezochte gerecht eet, dan wordt dat in het beste geval omgezet in varkensvlees.

Laten we engelen zijn om de gedachten, die we in ons opnemen te veredelen. - Laten we tenminste mensen zijn om het voedsel althans om te zetten in sterke en mooie spieren of misschien in een machtig brein…, dat in staat is God te erkennen en te aanbidden. - Maar… laten we geen beesten zijn, zoals zovelen!

Gulzigheid is een lelijke ondeugd. - Is het niet wat komisch, maar tegelijk ook een beetje weerzinwekkend, te zien hoe die deftige heren ernstig rond de tafel zitten, bezig zich met haast rituele gebaren vol te stoppen met vette spijzen, alsof eten een “doel op zichzelf” was?

Spreek aan tafel niet over het eten. Dat is ordinair en past je niet. - Spreek over iets hogers, iets dat met de ziel of het verstand te maken heeft. Zo zul je deze noodzaak veredelen.

Als je van tafel opstaat zonder een kleine versterving te hebben gedaan, heb je gegeten als een heiden.

Gewoonlijk eet je meer dan je nodig hebt. - En de verzadiging die daardoor ontstaat, maakt je vaak loom, geeft je lichamelijk ongerief, verhindert je van de bovennatuurlijke goederen te genieten en beperkt je denkvermogen.

Wat een goede deugd is de matigheid reeds voor het aardse bestaan!

Als je gebrek lijdt, ben je niet minder gelukkig dan wanneer je overvloed zou hebben.