Lijst van punten

Er zijn 10 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Menselijk leven .

Als je eens wist wat je waard bent!… - Het is de heilige Paulus die het je zegt: je bent gekocht pretio magno, voor een hoge prijs.

En hij voegt eraan toe: glorificate et portate Deum in corpore vestro, verheerlijk God en draag Hem in je lichaam.

Ben je bang om boete te doen?… De boetedoening, die je zal helpen om het eeuwige Leven te verkrijgen. - Zie je niet, hoe de mensen zich daarentegen onderwerpen aan duizend kwellingen van een bloedige operatie om dit armzalige leven van nu te behouden?

Het leven van de mensen op aarde is een krijgsdienst, heeft Job al eeuwen geleden gezegd.

Nog altijd zijn er gemakzuchtigen, tot wie dit niet doorgedrongen is.

Als we, om een aards leven te redden, met algemene bijval geweld gebruiken om te voorkomen dat iemand zelfmoord pleegt, zouden we dan niet dezelfde dwang, - de heilige dwang -, kunnen gebruiken om het Leven (met hoofdletter) te redden van velen die met alle geweld stompzinnig hun ziel willen vermoorden?

Wat is een leven weinig, om het God aan te bieden!..

Je lijdt in dit leven hier…, dat maar een droom, een korte droom is. - Verheug je! Want God, je Vader, houdt erg veel van je. Als jij Hem geen hindernissen in de weg legt, zal Hij je na deze boze droom een heerlijk ontwaken schenken.

Een slechte nacht in een slechte herberg. - Zo moet Teresia van Avila ons aardse leven genoemd hebben. - Is dit geen treffende vergelijking?

Altijd. - Voor altijd! - Woorden die versleten zijn als gevolg van het menseljk verlangen, alles wat aangenaam is te verlengen en te vereeuwigen.

Leugenachtige woorden hier op aarde, waar alles een einde heeft.

Alles in deze wereld is een voortdurend ophouden: nauwelijks is het genot begonnen, of het is al weer voorbij.

Als het leven niet tot doel had God te verheerlijken, zou het te verachten, ja zelfs te verafschuwen zijn.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift