Lijst van punten

Er zijn 7 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Vreugde → vrucht van de edelmoedigheid.

Onderzoek jezelf, langzaam en moedig. - Komen immers je slechts schijnbaar ongemotiveerde slechte humeur en droefheid niet voort uit je besluiteloosheid om de fijne maar “stevige” banden te verbreken, waarin je zondige begeerten je - onder geniepige voorwendsels - hebben verstrikt?

Wil ik je eens heel precies zeggen, wat ik van “jouw weg” denk? - Welnu, luister: als je aan de roep beantwoordt, zul je voor Christus werken als de beste. Aan die roep zul je kunnen beantwoorden, als je een mens van gebed wordt. Dan zul je, hongerend naar opoffering, het zwaarste werk proberen te doen… En je zult hier beneden gelukkig zijn en daarna volkomen gelukkig in het eeuwige leven.

Je schrijft me en ik schrijf over: “Mijn vreugde en mijn vrede. Ware vreugde zal ik nooit bezitten zonder vrede. En wat is vrede? Vrede is iets dat nauw samenhangt met oorlog. Vrede is een gevolg van de overwinning. Vrede eist van mij een voortdurende strijd. Zonder strijd kan ik geen vrede verwerven”.

Als je het leed met een beklemd gemoed ondergaat, verlies je de vreugde en de vrede. En je loopt de kans uit die beproeving geen enkel geestelijk nut te halen.

Een bezoek aan een beroemd klooster. - Een buitenlandse dame kreeg hevig medelijden bij het zien van de armoedigheid van de gebouwen: “U hebt zeker een erg zwaar leven?” De monnik volstond met tevreden te antwoorden: “Monnik wilde je zijn, monnik ben je geworden”.

Wat ik deze heilige man vol vreugde hoorde zeggen, moet ik tegenover jou vol verdriet herhalen, wanneer je me zegt dat je niet gelukkig bent.

Je vertelt me van je vriend dat hij regelmatig de sacramenten ontvangt, dat hij kuis leeft en dat hij een goed student is. - Maar hij wil niet bijten. Zo gauw je met hem over offer en apostolaat spreekt, wordt hij bedroefd en gaat hij weg.

Maak je geen zorgen. - Deze mislukking ligt niet aan een tekort aan ijver van jouw kant. Het is woord voor woord het tafereel uit het Evangelie: “Wil je volmaakt zijn, ga dan, verkoop alles wat je bezit en geef het aan de armen” (het offer)…, “kom dan terug om Mij te volgen” (het apostolaat).

De jongeman abiit tristis, ging ook bedroefd weg: hij wilde niet aan de genade beantwoorden.

Dank God dat Hij je geholpen heeft, en geniet van je overwinning. - Wat een diepe vreugde ervaart je ziel, nadat zij aan de genade beantwoord heeft!

Verwijzingen naar de H. Schrift