Lijst van punten

Er zijn 6 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Karakter → wil.

Wil. - Energie. - Voorbeeld. - Doen wat er gedaan moet worden… Zonder aarzeling… Zonder vals zelfmedelijden…

Zonder dit alles zou Cisneros geen Cisneros zijn geworden; Teresia van Ahumada geen heilige Teresia van Avila…; Iñigo van Loyola geen heilige Ignatius… God en onverschrokkenheid! Regnare Christum volumus! Wij willen dat Christus heerst.

[Cisneros (1436-1517): Spaanse kardinaal, regent van de troon van Spanje en biechtvader van koningin Isabella de Katholieke. Kardinaal Cisneros begon de hervorming van de Kerk in Spanje, vooruitlopend op de hervorming die het Concilie van Trente jaren later voor de hele Kerk zou aanvangen. Hij was algemeen bekend om zijn standvastig en energiek karakter.]

Wilskracht. Dat is een zeer belangrijke eigenschap. Veracht de kleine dingen niet, want door de voortdurende beoefening van de onthechting en de zelfverloochening in de kleine dingen - die nooit onbeduidend zijn! - maak je je wil, met Gods genade, sterk en mannelijk. Zó zul je allereerst heer en meester over jezelf worden; en later: gids, hoofd, leider!… een leider, die met zijn voorbeeld, zijn woord, zijn kennis en zijn gezag overtuigt, stimuleert en meesleept.

Wat vertel je me nu…? Kun je niet méér doen? - Is het niet zo dat… je niet minder doen kunt?

Dat misbruik is niet onherstelbaar. - Het is een gebrek aan karakter, nog verder Gods water over Gods akker te laten lopen, alsof het een verloren zaak zou zijn, waar niets meer aan te doen is.

Onttrek je niet aan je plicht. - Vervul haar manmoedig, ook al laten anderen het afweten.

Als je je toch eens voornam om God “in ernst” te dienen: met dezelfde ijver, waarmee je je eerzucht, je ijdelheid en je zinnelijkheid dient!…

Staal je wil, hard je wil: laat hem met Gods genade als stalen sporen worden.

- Alleen als je een sterke wil hebt, zul je erin slagen hem op te geven om te gehoorzamen.