Lijst van punten

Er zijn 11 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Plichten en rechten → vervulling van de plichten.

Voorwendsels. - Nooit zullen zij ontbreken, als je je aan je plichten wilt onttrekken. Wat een overvloed aan redenen die eigenlijk geen redenen zijn!

Verspil je tijd niet met er aandacht aan te besteden. - Verwerp ze en doe je plicht.

Dat misbruik is niet onherstelbaar. - Het is een gebrek aan karakter, nog verder Gods water over Gods akker te laten lopen, alsof het een verloren zaak zou zijn, waar niets meer aan te doen is.

Onttrek je niet aan je plicht. - Vervul haar manmoedig, ook al laten anderen het afweten.

Verontschuldig je met een vriendelijk woord, zoals de christelijke naastenliefde en de maatschappelijke omgang vereisen. - En dan: vooruit! Met heilige schaamteloosheid, zonder stil te staan voordat je de steile helling van de plicht helemaal beklommen hebt.

Het hart terzijde; eerst de plicht. - Maar leg je warm hart in de vervulling van die plicht.

Ik heb geen wonderen nodig: aan die uit de Schrift heb ik meer dan genoeg. - Wat ik wél nodig heb, is dat je je plicht vervult en aan de genade beantwoordt.

Je zult gemakkelijker je plicht vervullen, als je denkt aan de hulp, die je broeders je verlenen. En aan de hulp, die je hun onthoudt, als je niet trouw bent.

Die valse nederigheid van jou is gemakzucht: door dit soort nederigheid doe je afstand van rechten…, die plichten zijn.

Vraag je in de loop van de dag vele malen af: doe ik op dit ogenblik wat ik behoor te doen?

Wil je werkelijk heilig worden? - Vervul je kleine plicht van elk moment! Doe wat je moet, en geef je helemaal aan wat je doet.

Ga door met het stipt vervullen van je tegenwoordige plichten. - Deze nederige, eentonige en onaanzienlijke arbeid is een gebed, vertaald in werken die je voorbereiden op de genade van die andere, grootse, veelomvattende en diepgaande arbeid waarvan je droomt.

“Mijn enthousiasme is over”, heb je mij geschreven. - Je moet niet werken uit enthousiasme, maar uit liefde: in het besef van je plicht, wat betekent: met zelfverloochening.