Lijst van punten

Er zijn 6 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Vorming, beroeps-  → voor het apostolaat.

Vroeger, toen de menselijke kennis, de wetenschap, nog zeer beperkt was, scheen het goed mogelijk dat een enkele geleerde ons heilig Geloof kon uitleggen en verdedigen.

Tegenwoordig, met de uitbreiding en verdieping van de wetenschappen, zullen de apologeten het werk moeten verdelen om op alle terreinen de Kerk wetenschappelijk te kunnen verdedigen.

- Ook jij kunt je niet onttrekken aan deze verplichting.

Studeer. - Studeer met volharding. - Als je zout en licht moet zijn, heb je wetenschap, bekwaamheid nodig.

Of meen je dat je als beloning voor je luiheid en gemakzucht, je de wetenschap door de Heilige Geest krijgt ingestort?

Vergeet niet dat men, alvorens iets te onderwijzen, het eerst zelf moet doen.

Coepit facere et docere, zegt de Heilige Schrift van Jezus Christus: “Hij begon te doen en te onderwijzen”. Eerst doen. Opdat jij en ik daaruit leren.

Cultuur, cultuur! - Uitstekend: laat niemand ons overtreffen in het streven naar het verkrijgen en bezitten van cultuur.

- Maar de cultuur is een middel en geen doel.

Student: vorm je in een solide en actieve vroomheid, munt uit in de studie en heb een vurig verlangen naar het apostolaat in je beroep. - Uit die innerlijke kracht van je godsdienstige en wetenschappelijke vorming zal, dat voorspel ik, een snelle en brede ontplooiing volgen.

Je bekommert je er alleen om, je cultuur te ontwikkelen. - Maar wat je ontwikkelen moet, is je zieleleven. - Dan pas werk je voor Christus, zoals het moet. Om hier op aarde te heersen heeft Hij mensen nodig die, met hun blik op de hemel gericht, een groot prestige verwerven in alle menselijke activiteiten en hierdoor in stilte, maar doelmatig, een apostolaat van het beroep uitoefenen.

Verwijzingen naar de H. Schrift