Lijst van punten

Er zijn 7 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Lichtzinnigheid → remedies.

Zet die nutteloze gedachten van je af: op zijn best verdoe je er immers je tijd mee.

Je bent nieuwsgierig en een uithoorder, een snuffelaar en een gluurder. Schaam je je niet dat je, zelfs in je gebreken, zo weinig mannelijk bent? - Wees een kerel! Zet die zucht alles over anderen te willen weten om in verlangens en daden van zelfkennis.

Studie. - Gehoorzaamheid: non multa, sed multum, - niet veel, maar goed.

Werk. - Wanneer je beroepswerk je helemaal in beslag neemt, zal je zieleleven erop vooruitgaan: en je zult mannelijker worden, want dan zul je die jou verterende “zucht om op anderen te vitten” opgeven.

Verstrooiing. - Je laat je zinnen en vermogens drinken aan iedere poel die je tegenkomt. - Het gevolg is, dat je door het leven gaat zonder een vast plan, dat je aandacht afgeleid is, dat je wil slaapt en je begeerte wakker is.

- Onderwerp je opnieuw met ernst aan een plan, dat je zal helpen een christelijk leven te leiden. Want anders zul je nooit iets doen dat waarde heeft en vruchten afwerpt.

Als je je bewust was van jouw engel en van de engelbewaarders van de mensen in je omgeving, zou je veel domheden vermijden, die je in je gesprekken ontglippen.

Verlang niet te zijn als die vergulde windwijzer bovenop een groot gebouw: hij mag nóg zo glanzen en nóg zo hoog staan, voor de stevigheid van het gebouw is hij van geen betekenis.

- Wees veeleer als het oude steenblok, verborgen in de fundering, onder de grond, waar niemand je ziet: dan zal dank zij jou het huis niet instorten.