Lijst van punten

Er zijn 7 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Gehoorzaamheid → wezen en noodzaak.

Zij zijn van het hout waaruit men heiligen snijdt, wordt van sommige mensen gezegd. - Afgezien van het feit, dat heiligen niet van hout zijn, is het niet genoeg van dat hout te zijn.

Nodig zijn: een stipte gehoorzaamheid aan de geestelijke leidsman en een grote volgzaamheid tegenover de genade. - Als we de genade van God en de geestelijke leidsman niet op ons laten inwerken, zal het profiel niet naar voren komen, het beeld van Jezus Christus, dat de heilige mens aanneemt.

En dat hout van zojuist “waaruit heiligen gesneden worden”, zal maar een onbewerkt, vormloos blok blijven, net goed om een vuur van te stoken… Een flink vuur, als het goed hout is!

Nog steeds scrupules! - Spreek erover in eenvoud en duidelijkheid met je geestelijke leidsman.

Gehoorzaam… en maak het van Liefde overlopende Hart van de Heer niet kleiner.

Studie. - Gehoorzaamheid: non multa, sed multum, - niet veel, maar goed.

Als ze je zien wankelen… en je bent leider, dan is het niet te verwonderen dat de gehoorzaamheid gaat falen.

Wie ben je, dat je over de beslissingen van je meerdere oordeelt? - Zie je niet, dat hij over meer factoren tot oordelen beschikt dan jij, meer ervaring en raadgevers heeft, die onkreukbaarder, minder vooringenomen en bekwamer zijn? Maar bovenal, dat hij een bijzondere genade heeft, een genade van staat die licht en machtige bijstand van God betekent?

Je schreef me: “Altijd gehoorzamen betekent martelaar zijn, zonder te sterven!” - Je hebt de gehoorzaamheid werkelijk goed begrepen!

Hiërarchie. - Ieder onderdeel op zijn eigen plaats. - Wat zou er van een schilderij van Velázquez overblijven, als elke kleur zijn eigen weg ging, elke draad zich van het doek losmaakte, elk stukje hout van de lijst zich scheidde van de rest?