Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Optimisme → niet bang zijn voor niets en niemand.

Vergeet niet, mijn zoon, dat er voor jou op aarde slechts één kwaad bestaat, dat je moet vrezen en met Gods genade moet vermijden: de zonde.

De heiligheid die de Heer van ons vraagt, is bepaald door deze drie punten: de heilige ontoegeeflijkheid, de heilige dwang en de heilige schaamteloosheid.

De heilige schaamteloosheid is wat anders dan de onbeschaamdheid van de wereld.

De heilige schaamteloosheid is een kenmerk van het “leven als een kind”. Het kleine kind is onbevangen. - Zijn gebreken, natuurlijke gebreken, komen vanzelf te voorschijn, zelfs als iedereen op hem let…

Die schaamteloosheid, in praktijk gebracht in het bovennatuurlijke leven, brengt de volgende redenering met zich mee: lof - minachting; bewondering - spot; eer - oneer; gezondheid - ziekte; rijkdom - armoede; schoonheid - lelijkheid.

Goed, en wat doet het er toe?…

Je maakt je belachelijk? Lach erom. - Veracht het “wat zullen ze van me zeggen?” Zie en voel God in jezelf en in alles wat je omgeeft. - Zó zul je uiteindelijk de heilige schaamteloosheid krijgen die je nodig hebt, o paradox!, om als een fijngevoelig christen te leven.

Als je de heilige schaamteloosheid bezit, wat is je dan gelegen aan wat “ze hebben gezegd” of “ze zullen zeggen”?

Wat doet het ertoe, dat heel de wereld met al haar macht tegen je is? Ga gewoon door!…

- Herhaal de woorden van de psalm: “De Heer is mijn licht en mijn heil, wie zou ik vrezen? Si consistant adversum me castra, non timebit cor meum. - Zelfs al omsingelen mij de vijanden, mijn hart kent geen vrees”.

“Eigenlijk”, zo schrijf je me, “hoeft men helemaal geen held te zijn om, zonder eigenaardig of kwezelachtig te doen, zich van sommige dingen te onthouden, al naar gelang de omstandigheden dat vragen…, en vol te houden.” - En je voegt eraan toe: “Zolang ik mij aan de normen houd, die U mij gegeven hebt, trek ik mij niets aan van de plagerijtjes en het geklets van mijn omgeving; als ik zou merken dat ik bang was voor die kleinigheden, dan pas had ik werkelijk reden bevreesd te zijn.” - Prachtig.

Verwijzingen naar de H. Schrift