Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Armoede → geest van armoede.

De uitroep serviam!, ik wil dienen!, is de wil om de Kerk van God in uiterste trouw te “dienen”, zelfs ten koste van bezittingen, eer en leven.

Niet vergeten: hij die het minst nodig heeft, heeft het meest. - Schep je geen behoeften.

Wees onthecht aan de aardse goederen. - Bemin en beoefen de armoede van geest: stel je tevreden met wat je nodig hebt voor een sober en eenvoudig leven.

- Anders word je nooit een apostel.

De ware armoede bestaat niet in het niets bezitten, maar in het onthecht zijn: in het vrijwillig afstand doen van het heersen over de dingen.

- Daarom zijn er armen die in werkelijkheid rijk zijn. En omgekeerd.

Je hebt de geest van armoede niet, wanneer je in de gelegenheid bent, een keuze te doen zonder dat anderen het zien, en je niet het minste kiest.

Divitiae, si affluant, nolite cor apponere. - Wanneer grote rijkdommen je in de schoot vallen, moet je je hart er toch niet aan hechten. - Aarzel niet ze royaal, zo nodig zelfs heldhaftig te besteden.

- Wees arm van geest.

Je houdt niet van de armoede, als je niet houdt van de gevolgen die zij met zich brengt.

Het is menselijk, weinig waarde te hechten aan hetgeen weinig kost. - Dit is de reden waarom ik je het “apostolaat van het niet-geven” aanbeveel.

Laat nooit na bij de uitoefening van je beroep, als je beroep het instrument van je apostolaat is, een billijke en redelijke vergoeding te vragen.

Verwijzingen naar de H. Schrift