Lijst van punten

Er zijn 5 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Realisme → ervaring.

Wat? Je mislukte? Jij, wees daar goed van overtuigd, kunt niet mislukken.

Je mislukte niet: je hebt ervaring opgedaan. - Vooruit!

Je bent te naïef. - Wat beoefenen er toch weinig mensen de naastenliefde! - Het geven van oude kleren of koperen munten is geen naastenliefde…

- En je vertelt me wat je hebt meegemaakt en wat je daarbij teleurstelde.

- Er komt alleen maar dit bij me op: laten wij, jij en ik, geven en onszelf geven zonder krenterig te zijn. Zo zullen we vermijden dat zij die met ons omgaan, dezelfde trieste ervaring opdoen als jij.

Ze hebben hun tong geroerd, en je hebt geleden onder de minachting. Dit heeft je temeer gekwetst, omdat je er niet op verdacht was.

Je bovennatuurlijke reactie moet zijn: vergeven. - En zelfs om vergiffenis vragen. En van deze ervaring profiteren, om innerlijk meer van de schepselen los te komen.

Je bent ongerust. - Luister: wat er in je innerlijk leven of in de wereld rondom ook gebeurt, houd steeds voor ogen dat het belang van gebeurtenissen en personen zeer betrekkelijk is. - Kalmte. - Laat de tijd voorbijgaan. Wanneer je dan mensen en dingen op een afstand en zonder opwinding beziet, zul je ieder onderdeel op zijn juiste plaats weten te zetten en alles in zijn ware proporties zien.

Door zo te handelen zul je rechtvaardiger zijn en zul je je veel zorgen besparen.

Het is een harde ervaring geweest, vergeet die les niet. - Je grote lafheden van nu, dat is wel duidelijk, lopen parallel met je kleine dagelijkse lafheden.

“Je hebt niet kunnen” overwinnen in het grote, “omdat je niet hebt willen” overwinnen in het kleine.