Lijst van punten

Er zijn 5 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Weerbaarheid → noodzakelijk voor het apostolaat.

Wilskracht. Dat is een zeer belangrijke eigenschap. Veracht de kleine dingen niet, want door de voortdurende beoefening van de onthechting en de zelfverloochening in de kleine dingen - die nooit onbeduidend zijn! - maak je je wil, met Gods genade, sterk en mannelijk. Zó zul je allereerst heer en meester over jezelf worden; en later: gids, hoofd, leider!… een leider, die met zijn voorbeeld, zijn woord, zijn kennis en zijn gezag overtuigt, stimuleert en meesleept.

Water in de wijn doen? - Alleen in het woordenboek van hen die geen zin hebben om te strijden, gemakzuchtigen, sluwerds en lafaards, staat dat men “inschikkelijk moet zijn!”, want zij hebben zich reeds bij voorbaat gewonnen gegeven.

Je zielskracht, nodig voor de verdediging van de geest en de normen van het apostolaat waarin je werkzaam bent, mag je niet laten ondermijnen door valse nederigheid. - Deze geestkracht is geen hoogmoed: het is de kardinale deugd van sterkte.

Leiders!… Sterk je wil, opdat God van jou een aanvoerder maakt. Weet je niet hoe die vervloekte geheime genootschappen te werk gaan? Nooit hebben ze de massa's voor zich gewonnen. - In hun holen leiden ze een aantal duivelsmensen op, die de menigte ophitsen en in oproer brengen, haar dol maken, om haar mee te voeren naar de afgrond van elke wanorde…, en naar de hel. - Zij dragen een vervloekt zaad.

Als je wilt…, zul jij het woord van God uitdragen, dat duizend maal gezegend is en niet kan falen. Als je edelmoedig bent…, als je meewerkt, met je persoonlijke heiliging, zul jij de heiliging van de anderen verkrijgen: zo vestig jij het rijk van Christus: Omnes cum Petro ad Jesum per Mariam. Allen met Petrus naar Jezus door Maria.

Wat een gesprekken! Wat een vuiligheid… om van te walgen! En met die mensen moet je nou samenleven, op kantoor, op de universiteit, in de operatiekamer,… in de wereld.

Als je vraagt of ze alsjeblieft hun mond willen houden, lachen ze je uit. - Als je ontevreden kijkt, doen ze er nog een schepje bovenop. - Als je wegloopt, gaan ze gewoon door.

De oplossing is als volgt: eerst, ze aanbevelen bij God en eerherstel brengen. Vervolgens, hun mannelijk het hoofd bieden en “het apostolaat van de krachttermen” toepassen. - Als ik je tegenkom zal ik je eens een hele verzameling in het oor fluisteren.