Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Stilte → en liefde.

Lever geen negatieve kritiek. Als je niets lovends kunt zeggen, houd dan je mond.

Spreek nooit kwaad van je broeder, zelfs niet als je er alle redenen voor hebt. - Ga eerst naar het tabernakel en ga daarna naar de priester, je vader, en stort ook bij hem je hart uit. - En bij niemand anders.

Roddelen is als schurft, wat het apostolaat bezoedelt en belemmert. - Het is in strijd met de naastenliefde, verbruikt energie, verstoort de vrede en doet de eenheid met God verliezen.

Als je zelf zo vol fouten zit, hoe kun je je dan verwonderen dat de anderen fouten hebben?

Nadat ik gezien heb, waaraan zo veel mensen hun leven verspillen (praten, praten en nog eens praten, met alle gevolgen van dien), lijkt me het zwijgen nog noodzakelijker en aantrekkelijker. - En ik begrijp heel goed, Heer, dat U verantwoording vraagt over ieder overbodig woord.

Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan. - Jij met je scherpe tong - als een kapmes -, heb jij wel eens ooit geprobeerd, misschien toevalligerwijze, “goed” te doen wat anderen, volgens jouw “gezaghebbende” mening, minder goed doen?

Dat noemt men: roddelen, kwaadspreken, kletspraat, intrige, achterklap, verhaaltjes, bedreiging… of laster? Gemeenheid?

- Het is moeilijk te voorkomen, dat “beoordelingen” door iemand die daarmee niet belast is, uitdraaien op “oudewijvenpraat”.

Je spreekt kwaad? - Dan verlies je de goede geest. Als je niet leert zwijgen, dan zal ieder woord je een stap dichter brengen bij de uitgang van de apostolische onderneming waarin je werkt.

Ken je de schade, die je kunt aanrichten, als je geblinddoekt een steen weggooit?

- Evenmin ken je de soms zware schade die je kunt aanrichten, als je onschuldig schijnende, kleinerende opmerkingen rondstrooit, omdat je door lichtzinnigheid of hartstocht verblind bent.

Bekritiseren en vernielen is niet moeilijk: de minst geschoolde metselaar kan zijn beitel in de edele en mooie stenen van een kathedraal slaan.

- Opbouwen: dat is een werk waar meesters bij nodig zijn.

De verbittering heeft je tong scherp gemaakt. Zwijg!

Zwijg telkens als je de verontwaardiging in je voelt branden. - Ook al heb je alle reden kwaad te zijn.

- Want op zulke ogenblikken zeg je ondanks alle discretie meer dan je zou willen.

Verwijzingen naar de H. Schrift