Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Deugden → menselijke.

Bezadigdheid. - Laat die gekunsteldheid en die kinderachtige manieren achterwege. - Zorg dat je gedrag een weerspiegeling is van de vrede en de orde in je geest.

Wilskracht. Dat is een zeer belangrijke eigenschap. Veracht de kleine dingen niet, want door de voortdurende beoefening van de onthechting en de zelfverloochening in de kleine dingen - die nooit onbeduidend zijn! - maak je je wil, met Gods genade, sterk en mannelijk. Zó zul je allereerst heer en meester over jezelf worden; en later: gids, hoofd, leider!… een leider, die met zijn voorbeeld, zijn woord, zijn kennis en zijn gezag overtuigt, stimuleert en meesleept.

Wees sterk. - Wees flink. - Wees een man. - En verder… wees een engel.

Er is een kruistocht nodig van mannelijkheid en zuiverheid om tegenwicht te bieden aan het wilde gedoe van degenen die geloven dat de mens een beest is, en om hun werk teniet te doen. - En die kruistocht is jullie taak.

Jij, apostolisch ingestelde arts, schreef me: “We weten allen uit ondervinding dat we kuis kunnen zijn, wanneer we waakzaam leven, vaak de sacramenten ontvangen en de eerste vonken van de hartstocht doven voordat er brand kan ontstaan. Juist onder de kuise mensen vindt men degenen die in alle opzichten het meest integer zijn; terwijl onder de wellustigen juist de vreesachtigen, de egoïsten, de leugenaars en de wreedaards in de meerderheid zijn: typerend voor mensen met een gebrek aan mannelijkheid”.

Zonder versterving bestaat er geen deugd.

Het is niet voldoende dat je geleerd en daarenboven een goed christen bent. - Wanneer je de grofheden van je karakter niet afslijpt en je ijver en wetenschap niet in overeenstemming brengt met goede manieren, kan ik niet inzien hoe je ooit heilig wordt. - En al ben je nog zo'n geleerde, dan zou men je ondanks je geleerdheid aan een krib vastgebonden moeten houden als een muildier.

Als een varken (om het beest bij zijn naam te noemen!) het meest uitgezochte gerecht eet, dan wordt dat in het beste geval omgezet in varkensvlees.

Laten we engelen zijn om de gedachten, die we in ons opnemen te veredelen. - Laten we tenminste mensen zijn om het voedsel althans om te zetten in sterke en mooie spieren of misschien in een machtig brein…, dat in staat is God te erkennen en te aanbidden. - Maar… laten we geen beesten zijn, zoals zovelen!

Laten we niet denken, dat onze ogenschijnlijke deugd van heiligheid iets waard is, als zij niet samengaat met de gewone deugden van een christen.

- Dat zou hetzelfde zijn, als het dragen van prachtige juwelen op ondergoed.

Laat je deugd niet luidruchtig zijn.

De liefde tot onze Moeder zal de bries zijn, waarmee je het smeulende vuurtje van de deugden, die onder de as van jouw lauwheid verborgen liggen, aanblaast totdat de vlammen hoog oplaaien.

Discretie, een deugd die weinigen bezitten. - Wie belasterde de vrouw door te zeggen, dat discretie niet een deugd van vrouwen zou zijn?

- Hoeveel volwassen mannen moeten deze deugd nog leren beoefenen!