Lijst van punten

Er zijn 4 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Roeping, christelijke  → als christen leven.

Je zegt me: ja, ik wil. Goed, maar wil je zoals een vrek zijn geld wil, zoals een moeder haar kind liefheeft, zoals een eerzuchtige naar eer verlangt, zoals een ongelukkige wellusteling naar zijn bevrediging verlangt?

Nee? - Dan wil je niet echt.

Welke inspanningen getroosten de mensen zich toch in aardse zaken; verlangens naar eer, naar rijkdom, zucht naar zinnelijk genot. - Mannen en vrouwen, rijken en armen, grijsaards, volwassenen, jongeren en zelfs kinderen: ze zijn allemaal hetzelfde.

Wanneer jij en ik ons dezelfde inspanning getroosten voor de aangelegenheden van onze ziel, dan zullen we een levend en werkdadig geloof hebben, en zullen er in ons apostolisch werk geen hindernissen zijn die we niet kunnen overwinnen.

Als een varken (om het beest bij zijn naam te noemen!) het meest uitgezochte gerecht eet, dan wordt dat in het beste geval omgezet in varkensvlees.

Laten we engelen zijn om de gedachten, die we in ons opnemen te veredelen. - Laten we tenminste mensen zijn om het voedsel althans om te zetten in sterke en mooie spieren of misschien in een machtig brein…, dat in staat is God te erkennen en te aanbidden. - Maar… laten we geen beesten zijn, zoals zovelen!

Verstrooiing. - Je laat je zinnen en vermogens drinken aan iedere poel die je tegenkomt. - Het gevolg is, dat je door het leven gaat zonder een vast plan, dat je aandacht afgeleid is, dat je wil slaapt en je begeerte wakker is.

- Onderwerp je opnieuw met ernst aan een plan, dat je zal helpen een christelijk leven te leiden. Want anders zul je nooit iets doen dat waarde heeft en vruchten afwerpt.