Lijst van punten

Er zijn 7 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Wil → strijd.

Zeg niet: “Zo ben ik nu eenmaal…, dat komt door mijn karakter”. Het komt veeleer door je gebrek aan karakter. Wees mannelijk: esto vir.

Wilskracht. Dat is een zeer belangrijke eigenschap. Veracht de kleine dingen niet, want door de voortdurende beoefening van de onthechting en de zelfverloochening in de kleine dingen - die nooit onbeduidend zijn! - maak je je wil, met Gods genade, sterk en mannelijk. Zó zul je allereerst heer en meester over jezelf worden; en later: gids, hoofd, leider!… een leider, die met zijn voorbeeld, zijn woord, zijn kennis en zijn gezag overtuigt, stimuleert en meesleept.

Waarom ben je zo wispelturig? Wanneer ga je je eindelijk eens op een vast doel richten? - Laat die voorliefde van jou voor de eerste steen toch varen, en leg eerst maar eens de laatste hand aan één van je vele projecten.

Door boetedoening moet je wil van de zintuigen datgene eisen, wat de andere vermogens van je ziel die wil in het gebed weigeren.

Als je geen baas over jezelf bent, lijkt je macht me meelijwekkend en belachelijk, ook al ben je nog zo machtig.

Bevorder die edele gedachten, die heilige verlangens die in je ontkiemen… - Een vonk kan een groot vuur doen oplaaien.

Een willoos willen is het, als je de gelegenheid tot zondigen niet vastberaden vermijdt. - Misleid jezelf niet door me te zeggen dat je zwak bent. Je bent… laf, en dat is niet hetzelfde.

Verwijzingen naar de H. Schrift