Lijst van punten

Er zijn 7 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Durf.

Met de genade van God moet je wat onhaalbaar is aanpakken en voor elkaar zien te krijgen…, want wat haalbaar is kan iedereen.

Maak je los van die menselijke voorzichtigheid die je zo behoedzaam en, neem me niet kwalijk dat ik het zeg, zo laf maakt.

Laten wij geen mensen zijn met een bekrompen visie. Geen onvolwassen, kortzichtige mannen of vrouwen, zonder bovennatuurlijke horizon…! Werken wij soms voor onszelf? Nee!

Laten wij dan ook met grote vrijmoedigheid zeggen: Jezus, wij werken voor U en… dan zult U ons de materiële hulpmiddelen toch niet onthouden? U weet heel goed hoe slecht wij ervoor staan; ik zou mij zo niet gedragen tegenover een schepsel dat mij dient…

Daarom hopen wij, zijn wij er zelfs van overtuigd, dat U ons alles zult geven wat wij nodig hebben om U te kunnen dienen.

Liefhebben. Dat is de oplossing. De apostel Johannes heeft woorden achtergelaten die mij diep raken: Qui autem timet, non est perfectus in caritate. Bijna letterlijk vertaal ik dat zó: wie bang is kan niet liefhebben.

Jij hebt een groot hart en je weet te beminnen. Daarom kun je nergens bang voor zijn! Vooruit dus!

Jezus is gestorven, Hij is dood. De heilige vrouwen hebben niets meer te verwachten. Zij hebben gezien hoe zij Hem mishandeld en gekruisigd hebben. De wreedheid van het Lijden en de Dood staat hun nog helder voor de geest!

Zij wisten ook dat het graf verzegeld was en dat soldaten het bewaakten. Ze vroegen zich af wie voor hen de steen voor de ingang van het graf zou wegrollen, want die was enorm groot. Maar toch… gingen zij ondanks alles naar Hem toe om bij Hem te zijn.

Kijk, grote en kleine moeilijkheden zie je onmiddellijk…, maar als er liefde is, blijf je niet bij de hindernissen steken, maar kom je moedig, vastbesloten en met durf in actie. Moet je niet toegeven dat je je schaamt als je ziet hoe ondernemend, onverschrokken en moedig deze vrouwen waren?

Ontwikkel je positieve eigenschappen, want ze kunnen als basis dienen voor het bouwwerk van je heiliging. Denk er ook aan dat je - zoals ik je al eens eerder heb gezegd - in de dienst van God alles moet verbranden; ook de angst voor het oordeel van de mensen en, zonodig, zelfs wat 'goede naam' wordt genoemd.

Bescheiden, zonder menselijk opzicht en met een oprechte nederigheid - want onze sterkte hebben we in de naam van God en niet, zoals de psalm zegt, uit hoofde van 'strijdwagens en paarden' -, dienen we ervoor te zorgen dat er geen hoekje van de samenleving overblijft waar men Christus niet kent.

Verdedig de waarheid met liefde en vastberadenheid als het om de zaken van God gaat. Breng de heilige durf op om dwalingen aan de kaak te stellen die soms kleine listen zijn, soms ook weerzinwekkende redeneringen, of met geen pen te beschrijven onwetendheid. Gewoonlijk geven ze de onmacht aan van mensen die de vruchtbaarheid van Gods woord niet kunnen verdragen.