Lijst van punten

Er zijn 10 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is liefde.

De liefde bereikt alles. Zonder liefde kunnen wij niets.

Liefhebben! Dat is het geheim van je leven… Bemin! Verdraag het lijden met blijdschap. Sterk je ziel, hard je wil. Verenig je overgave met de wil van God en je zult doeltreffend zijn.

Broederlijke vermaningen geven is een duidelijk bewijs van de bovennatuurlijke deugd van de liefde. Verwaarloos dit niet. Het kan moeite kosten; het is gemakkelijker het uit de weg te gaan - veel gemakkelijker zelfs! - maar dat is niet bovennatuurlijk.

En van die nalatigheden zul je rekenschap moeten geven aan God.

Als je iemand een broederlijke vermaning moet geven, doe het dan wat vorm en inhoud betreft op een uiterst fijngevoelige manier - met liefde -, want op dat ogenblik ben je een instrument van God.

Als je in staat bent van anderen te houden en je deze genegenheid - die wortelt in de fijngevoelige liefde van Christus - onder allen verbreidt, zullen jullie een steun zijn voor elkaar. En mocht iemand dreigen te vallen, dan zal hij zich door die broederlijkheid gesteund en aangespoord voelen om trouw te zijn aan God.

Versterk je geest van versterving door kleine attenties te hebben en de weg naar de heiligheid midden in de wereld voor allen aantrekkelijk te maken. Een glimlach zal soms de beste uiting zijn van de geest van boetvaardigheid.

Wat zou het mooi zijn als jij jezelf, iedere dag opnieuw, van harte en onopgemerkt, weet weg te cijferen om de anderen het leven aangenaam te maken.

Op deze manier had Christus de mensen lief.

Zorg ervoor dat er, daar waar je bent, een goede stemming heerst - echte blijdschap -, die de vrucht van innerlijk leven is.

Let erop - en dat kan een heel interessante versterving zijn - dat je gesprekken niet om jezelf draaien.

Heer, geef mij de liefde waarmee Gij wilt dat ik U liefheb.

Naarmate het schepsel dichter bij God komt, voelt het zich universeler. Zijn hart wordt groter en in het enige, sterke verlangen de hele wereld aan Jezus' voeten te leggen, heeft het voor alles en iedereen een plaats in zijn hart.