Lijst van punten

Er zijn 2 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Oecumene.

Toegeeflijkheid in geloofspunten zou valse liefde, een duivelse en leugenachtige liefde zijn. De heilige Petrus eist fortes in fide, sterk in het geloof, standvastig te zijn.

Dit is geen fanatisme, maar niets anders dan het beleven van het geloof. Het is ook geen liefdeloosheid ten aanzien van andere mensen. Wij kunnen toegeeflijk zijn in alles wat bijkomstig is, maar op het terrein van het geloof kan dat niet. Wij mogen de olie van onze lampen niet afstaan, want dan zullen ze als de Bruidegom komt niet meer branden.

Neem de naastenliefde als uitgangspunt bij alles wat je doet: een naastenliefde die geen grenzen kent en niemand buitensluit. Aan deze deugd zijn de leerlingen van de Meester te herkennen.

Maar de naastenliefde mag je er niet toe brengen - want het zou dan geen deugd meer zijn - iets van het geloof af te zwakken, duidelijke lijnen die het definiëren, weg te halen, of het te verzachten tot het, zoals sommigen graag zouden willen, verandert in iets vormloos dat de kracht en de macht van God mist.

Verwijzingen naar de H. Schrift