Lijst van punten

Er zijn 7 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Vorming.

Leef altijd en in alles met de Kerk mee! Je moet ervoor zorgen dat je de noodzakelijke geestelijke en leerstellige vorming krijgt die van jou een mens maakt met een zuiver oordeel in tijdelijke aangelegenheden, en snel en nederig in de bereidheid je te corrigeren als je merkt dat je je vergist hebt.

Het oprecht corrigeren van persoonlijke fouten is een heel menselijke en tevens een heel bovennatuurlijke manier om de persoonlijke vrijheid uit te oefenen.

Het is hard nodig het licht van Christus' leer te verbreiden.

Zorg voor een grondige religieuze vorming en voor duidelijke ideeën, zodat je de volheid van de christelijke boodschap aan anderen kunt doorgeven.

Verwacht geen bijzondere ingevingen van God. Hij heeft geen reden je die te geven, als je de concrete middelen bij de hand hebt: de studie, het werk.

De dwaling verduistert niet alleen het verstand, maar zij zaait ook tweedracht.

Daarentegen geldt: Veritas liberabit vos,de waarheid zal jullie vrijmaken van iedere vorm van groepjesgeest waardoor de liefde alleen maar wordt uitgehold.

Je zoekt het gezelschap van een collega die jou nauwelijks ziet staan… en dat kost je moeite.

Ga gewoon door en oordeel niet over hem. Hij zal 'zijn redenen' hebben, net zoals jij die hebt om elke dag meer voor hem te bidden.

Als je zelf zo gericht bent op het aardse, waarom ben je dan verbaasd, dat de anderen geen engelen zijn?

Zie er met liefde op toe de heilige zuiverheid goed te beleven…, omdat je een vonk gemakkelijker dooft dan een brand.

Maar waakzaamheid, versterving, boetegordel en vasten - wat noodzakelijke wapens zijn! - helpen zo weinig zonder U, mijn God!

Houd altijd in gedachten dat je, op ieder moment van de dag, meewerkt aan de geestelijke en menselijke vorming van de mensen om je heen en van alle andere zielen, zo ver reikt de gezegende gemeenschap van de heiligen: bij je werk en ontspanning, als ze je blij of bezorgd zien, als je bij je werk of midden op straat bidt als een kind van God en je innerlijke rust te merken is, als ze zien dat je geleden hebt - dat je gehuild hebt - en glimlacht.

Verwijzingen naar de H. Schrift