Lijst van punten

Er zijn 4 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Leergezag van de Kerk.

Neem het woord van de paus aan met een vrome en nederige houding, met een innerlijke en effectieve instemming. Zorg dat het weerklank krijgt!

Voor de katholiek is er er maar één houding mogelijk: we moeten het gezag van de paus altijd verdedigen en altijd bereid zijn onze mening bij te stellen, om het onderricht van de Kerk te volgen.

Laat je niet afschrikken door het complot van stilzwijgen waarmee ze de Kerk monddood willen maken, en reageer in zoverre dat voor jou mogelijk is. Sommigen zorgen ervoor dat de stem van de Kerk niet gehoord wordt; anderen verhinderen dat men het voorbeeld ziet van degenen die haar verkondigen met hun leven; weer anderen wissen elk spoor van de goede leer uit… en zeer velen kunnen de Kerk niet verdragen.

Nogmaals, laat je niet afschrikken en word niet moe de verkondiger te zijn van wat de Kerk leert.

De trouw aan de paus brengt ook de duidelijke plicht met zich mee zijn gedachtengoed te kennen uit encyclieken en andere documenten. We moeten doen wat we kunnen, opdat alle katholieken aandacht schenken aan het onderricht van de heilige Vader en hun gedrag daar op afstemmen.