Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Mis.

De grootste dwaas die er ooit geweest is en er ooit zal zijn, is Hij. Bestaat er een grotere dwaasheid dan de manier waarop Hij zich overgaf, en aan wie?

Het zou al dwaas geweest zijn als Hij een weerloos Kind gebleven was; maar dan zouden heel wat kwaadwillige mensen vertederd geraakt zijn en Hem niet hebben durven mishandelen. Dat leek Hem niet genoeg: Hij wilde zich nog meer vernederen, zich nog meer geven. En Hij maakte zich tot voedsel, Hij werd Brood.

Goddelijke Dwaas! Hoe behandelen de mensen U…? En ik?

Jezus, met uw dwaasheid uit Liefde hebt U mijn hart gestolen. U bent weerloos en klein geworden, zodat degenen die U nuttigen kunnen 'groeien'.

Je moet zien te bereiken dat je leven een echt - volledig! - eucharistisch leven wordt.

Het tabernakel noem ik graag 'kerker der Liefde'.

Al twintig eeuwen is Hij daar… vrijwillig opgesloten voor mij, en voor alle mensen!

Heb je wel eens bedacht hoe je je erop zou voorbereiden de Heer te ontvangen, als je maar één keer in je leven te communie zou kunnen gaan?

Laten we God danken omdat wij zo gemakkelijk tot Hem kunnen naderen, maar… laten wij dat doen door ons daar heel goed op voor te bereiden.

Zeg de Heer dat je voortaan bij het opdragen of bijwonen van de heilige Mis, en telkens als je het sacrament van de Eucharistie uitreikt of ontvangt, een groot geloof en een brandende liefde wilt hebben: alsof het de laatste keer in je leven was.

En heb er spijt van, dat je vroeger zo nalatig was.

Ik begrijp heel goed dat je elke dag de heilige Communie wilt ontvangen. Wie zich een kind van God weet, heeft een sterk verlangen naar Christus.

Bedenk tijdens de heilige Mis dat je deelneemt aan een goddelijk offer, want op het altaar offert Christus zich opnieuw, voor jou.

Zeg Hem als je Hem ontvangt: Heer, ik vertrouw op U, ik aanbid U, ik bemin U, vermeerder mijn geloof. Steun mij in mijn zwakheid, U hebt immers in de Eucharistie willen blijven om - zelf zo weerloos - de zwakheid van uw schepselen weg te nemen.

Wij moeten de volgende woorden van Jezus helemaal tot de onze maken: Desiderio desideravi hoc Pascha manducare vobiscum, vurig heb Ik verlangd dit paasmaal met u te eten. We kunnen onze grote liefde voor het heilig Misoffer niet beter uiten dan door nauwgezet, tot in de kleinste details, de door de wijsheid van de Kerk voorgeschreven liturgische bepalingen in acht te nemen.

En behalve dat wij Hem liefhebben, moeten we ook de behoefte voelen op Christus te lijken, niet alleen innerlijk, maar ook uiterlijk. We moeten ons - bij de weidse ruimten van het christelijk altaar - met een ritme en een harmonie bewegen die uitdrukking geven aan de gehoorzame wil tot heiligheid, die zich vereenzelvigt met de wil van de Bruid van Christus, de Kerk; dat wil zeggen met de wil van Christus zelf.

We moeten de Heer in de Eucharistie ontvangen, zoals de groten der aarde ontvangen worden. Nog beter zelfs! Met pracht en praal, met licht, met feestelijke gewaden…

En als je me vraagt wat in dit geval met schoonheid, pracht en praal bedoeld wordt, zal ik je antwoorden: reinheid van je zintuigen, van elk zintuig afzonderlijk; luister van elk van je vermogens; licht in heel je ziel.

Wees een mens van de Eucharistie!

Als al jouw gedachten en verlangens op het tabernakel gericht zijn, zullen de vruchten van heiligheid en apostolaat overvloedig zijn!

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift