Lijst van punten

Er zijn 7 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Voorzienigheid, goddelijke .

Mijn God, als wij echt iets nodig hebben, dan geeft U ons dat altijd.

Jezus weet heel goed wat nodig is… en ik houd van wat Hij wil en zal dat altijd blijven doen. Hij 'heeft de touwtjes in handen'. Hij zal mij geven wat ik vraag, als dat een weg is om ons doel te bereiken. En mensen zonder God, die dit hoe dan ook willen verijdelen, kunnen dat niet tegenhouden.

Ik hoorde laatst iets wat ik je niet wil onthouden omdat ik het zo mooi vind. Een aardige religieuze uit mijn geboortestreek zei vol dankbaarheid over de vaderlijke goedheid van God: “Hij is zo 'slim'! Er ontgaat Hem werkelijk niets.”

God ziet graag dat we Hem bij buitengewone gebeurtenissen voor zijn goedheid bedanken door een Te Deum te bidden, zonder er belang aan te hechten of het in de ogen van de wereld gaat om iets dat gunstig of ongunstig is. Alles komt uit zijn vaderlijke hand; ook als de bewerking met de beitel hard aankomt, is dat een blijk van zijn Liefde, want Hij wil de scherpe kantjes er bij ons vanaf halen om ons naar de volmaaktheid te brengen.

Is de zekerheid dat God belangstelling heeft voor zelfs de meest onbeduidende dingen van zijn schepselen voor jou geen reden tot blijdschap?

De gewone voorzienigheid is al een voortdurend wonder, maar… als het nodig is, zal Hij buitengewone middelen aanwenden.

Zorgen? Conflicten die door de een of andere gebeurtenis zijn ontstaan…? Zie je niet dat God, jouw Vader, het zo wil…? En Hij is goed… en Hij houdt meer van jou - van jou alleen! -, dan alle moeders van de wereld bij elkaar van hun kinderen kunnen houden.