Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Bekoringen.

Het moet je niet verwonderen als je in je leven de last voelt waarover de heilige Paulus spreekt: “In mijn handelen ontwaar ik een andere wet, die strijd voert met de wet van mijn rede.”

Herinner je dan dat je aan Christus toebehoort en neem je toevlucht tot de Moeder van God, die ook jouw Moeder is. Zij zullen je niet in de steek laten.

Onbevlekte Maagd Maria. Moeder! Laat mij niet alleen. U ziet dat ik heel bedroefd ben. Ik wil God niet beledigen!

Ik weet dat ik niets waard ben, en ik denk dat ik dat ook nooit zal vergeten. De last van mijn nietigheid en van mijn eenzaamheid drukt zwaar op mij! Maar toch… ik ben niet alleen: Gij, mijn lieve Moeder, en God, mijn Vader, laten mij nooit alleen.

Bij de opstandigheid van mijn vlees en de duivelse argumenten tegen het geloof blijf ik van Jezus houden en in Hem geloven: ik bemin en ik geloof.

Op de weg naar persoonlijke heiligheid kan men soms de indruk hebben in plaats van vooruit, achteruit te gaan; in plaats van te beteren, te verslechteren.

Zolang er innerlijke strijd is, is deze pessimistische gedachte niet meer dan een valse indruk of een misrekening, die je maar het best van je af kunt zetten.

Ga rustig verder. Als je doorzet, ga je vooruit op je weg en word je heilig.

Ik wil je waarschuwen voor een moeilijkheid die zich kan voordoen: de verleiding door vermoeidheid of door ontmoediging.

Heb je niet nog vers in je geheugen hoe je vroeger was? Dat je leven geen richting, geen doel, geen inhoud had? Een leven dat door het licht van God en door je overgave in banen werd geleid, waardoor je heel gelukkig werd?

Wees niet zo dom het ene voor het andere in te wisselen.

Je wordt bestormd door twijfels en bekoringen, die zich aantrekkelijk voordoen.

Ik luister graag naar je redenering: het is duidelijk dat de duivel je als een vijand beschouwt en dat de genade van God je niet in de steek laat. Ga zo verder!

Het lijkt dat er rust heerst, maar de vijand van God slaapt niet…

Maar het Hart van Jezus waakt ook! Daar vertrouw ik op.

Ik dank U, Heer, want als U bekoringen toelaat, geeft U ons ook het licht en de kracht van uw genade om te kunnen overwinnen. Ik dank U, Heer, dat Gij bekoringen toelaat, opdat wij nederig zijn!

“Waakt en bidt, opdat ge niet op de bekoring ingaat…” Het is indrukwekkend te ervaren hoe men een goddelijke zaak kan opgeven voor een kortstondig bedrog!

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift