Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Dankzegging → motieven.

Wat ben je God, je Vader, niet verschuldigd! Hij heeft je het leven gegeven, je verstand, je vrije wil… Hij heeft je zijn genade gegeven, de Heilige Geest; Jezus in de heilige Hostie; het kindschap Gods; de allerheiligste Maagd en Moeder van God, onze Moeder. Hij gaf je de mogelijkheid deel te nemen aan de heilige Mis en Hij vergeeft je je zonden. Hoe vaak heeft Hij je niet vergeven! Je kreeg talloze gaven, waaronder een paar buitengewone…

Mijn kind, zeg me, hoe heb je aan dit alles beantwoord? Hoe beantwoord je op dit moment?

Overweeg dikwijls het volgende: ik ben katholiek, een kind van de Kerk van Christus! Hij liet me geboren worden in een gezin dat 'van Hem' is, zonder enige verdienste van mijn kant.

Mijn God, wat ben ik U veel verschuldigd!

Dank je ouders ervoor dat ze je het leven hebben willen geven, waardoor je een kind van God kunt zijn. En wees hun nog dankbaarder als zij dat eerste zaadje van het geloof, van de godsvrucht, van je weg als christen of van de roeping, in je ziel hebben gelegd.

Ik zie uw Kruis, Jezus, en ben gelukkig met uw genade, want de Heilige Geest is ons geschonken als beloning voor uw Calvarië… En elke dag geeft U zich aan mij, vol liefde - dwaas van liefde! - in de heilige Hostie… En U hebt me kind van God gemaakt! En U hebt mij uw Moeder gegeven.

Ik kan U daarvoor niet genoeg bedanken. Een andere gedachte die bij me opkomt, Heer: er zijn zoveel zielen die nog zo ver van U zijn!

Voed in je leven een hartstocht voor het apostolaat, zodat ze Hem leren kennen… Hem beminnen… en zich door Hem bemind weten!

Haal je het volgende steeds voor de geest, omdat het echt zo is: Wat is de Heer goed, Hij heeft mij gezocht en mij deze heilige weg doen kennen. Daardoor kan ik doeltreffend zijn, van alle mensen houden en hun vrede en blijdschap brengen!

Dit is een gedachte die in concrete voornemens moet worden omgezet.

Leef in het bewustzijn dat de Koning je heeft uitgekozen en je hele leven, je lichaam en je ziel, het koninklijk zegel van het heilig Kruis heeft gegeven. Wees daar dankbaar voor.

Als je ergens hard door getroffen wordt, als je een Kruis te dragen krijgt, moet je daar niet over inzitten, maar de Heer juist met een opgewekt gezicht bedanken.

Laten we God steeds weer danken voor deze prachtige roeping die we van Hem hebben ontvangen. Moge onze dankbaarheid oprecht, diep en vol nederigheid zijn.