Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Vreugde → gevolg van de overgave.

Je ervaart een innerlijke vreugde en vrede die je voor niets ter wereld zou willen ruilen. God is hier aanwezig. Er bestaat niets beters dan je zorgen aan Hem toe te vertrouwen, zodat ze ophouden zorgen te zijn.

De evangelist vertelt dat de wijzen videntes stellam, toen zij de ster weer zagen, vervuld werden van een grote blijdschap.

Ze zijn blij, mijn kind, ze ervaren een enorme vreugde, omdat ze gedaan hebben wat ze moesten doen. En ze zijn blij, omdat ze zeker weten dat ze bij de Koning zullen komen, die nooit iemand in de steek laat die Hem zoekt.

De Heer zegt ons vanaf het Kruis: Ik lijd, opdat mijn broeders de mensen gelukkig worden, niet alleen in de hemel, maar - voor zover mogelijk - ook op aarde, door de allerheiligste wil van mijn hemelse Vader te doen.

Denk je dat iemand dankbaar is voor een dienst die niet van harte verleend wordt? Natuurlijk niet! Je zou bijna zeggen dat het beter was geweest niets te doen.

En je denkt dat je God met een lang gezicht kunt dienen? Nee! Je moet Hem met blijdschap dienen, ondanks al je ellende. Met de hulp van God zullen we die ellende wel uit de weg kunnen ruimen.

Het geheim om gelukkig te worden? Geef je aan de anderen, zet je voor hen in, zonder dankbaarheid te verwachten.

Zich volledig aan de anderen geven is zo doeltreffend, dat God het beloont met een nederigheid die vol blijdschap is.

Aanvaard de wil van God zonder bang te zijn. Aarzel niet het voornemen te maken je leven te baseren op wat het geloof ons leert en van ons vraagt.

Je kunt er zeker van zijn dat je dan gelukkig bent, ook als je veel zorgen hebt of laster moet verduren. En dit geluk zal je ertoe aanzetten van anderen te houden, en hen te doen delen in jouw bovennatuurlijke blijdschap.

In de smidse van het lijden, die aanwezig is in het leven van ieder die bemint, leert de Heer ons dat wij de ware vreugde vinden door onbevreesd in zijn voetspoor te treden, ook al kost dat soms moeite.

Verwijzingen naar de H. Schrift