Lijst van punten

Er zijn 10 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Liefde tot God → voorkeursliefde.

Wat ben je God, je Vader, niet verschuldigd! Hij heeft je het leven gegeven, je verstand, je vrije wil… Hij heeft je zijn genade gegeven, de Heilige Geest; Jezus in de heilige Hostie; het kindschap Gods; de allerheiligste Maagd en Moeder van God, onze Moeder. Hij gaf je de mogelijkheid deel te nemen aan de heilige Mis en Hij vergeeft je je zonden. Hoe vaak heeft Hij je niet vergeven! Je kreeg talloze gaven, waaronder een paar buitengewone…

Mijn kind, zeg me, hoe heb je aan dit alles beantwoord? Hoe beantwoord je op dit moment?

Overweeg dikwijls het volgende: ik ben katholiek, een kind van de Kerk van Christus! Hij liet me geboren worden in een gezin dat 'van Hem' is, zonder enige verdienste van mijn kant.

Mijn God, wat ben ik U veel verschuldigd!

De Heer heeft je gezegd: Meus es tu, jij bent van Mij.

Dat deze God die een en al schoonheid, een en al wijsheid, een en al grootheid, een en al goedheid is, tegen je zegt, dat je van Hem bent…! En dat jij het niet kan opbrengen Hem te antwoorden!

Als wij ons uitverkoren kinderen van onze Vader in de hemel voelen, wat wij inderdaad zijn, waarom zouden wij dan niet altijd blij zijn? Denk daar eens over na.

Haal je het volgende steeds voor de geest, omdat het echt zo is: Wat is de Heer goed, Hij heeft mij gezocht en mij deze heilige weg doen kennen. Daardoor kan ik doeltreffend zijn, van alle mensen houden en hun vrede en blijdschap brengen!

Dit is een gedachte die in concrete voornemens moet worden omgezet.

Het Hart van Onze Lieve Heer is gevoeliger dan de harten van alle goede mensen samen. Als een goed (een gemiddeld goed) mens weet dat iemand van hem houdt, zonder daar iets voor terug te verwachten (hij bemint om te beminnen); en als hij ook weet dat de ander alleen maar wil dat deze liefde geaccepteerd wordt…, zal hij zonder aarzelen aan zo een belangeloze liefde beantwoorden.

Als de Geliefde zo machtig is dat Hij alles kan, dan ben ik ervan overtuigd dat Hij zich niet alleen overgeeft aan de trouwe liefde van het schepsel (ondanks de ellende van die arme ziel), maar het ook bovenmenselijke schoonheid, wetenschap en kracht zal geven, opdat Jezus zijn blik graag zal laten rusten op het arme hart van degene die Hem aanbidt.

Kind, bemin: bemin en hoop.

De blijdschap is het noodzakelijke gevolg van het kindschap Gods, want we weten dat God, onze Vader, een bijzondere voorliefde voor ons heeft; dat Hij ons beschermt, ons helpt en ons vergeeft.

Denk daar altijd aan: als het ooit mocht lijken dat alles mislukt, mislukt er niets! God verliest geen veldslagen.

Je hebt het duidelijk gezien: er zijn veel mensen die Hem niet kennen en God heeft zijn blik op jou gericht. Hij wil dat je een fundament bent, een draagsteen waarop het leven van de Kerk kan steunen.

Als je daarover nadenkt, zul je begrijpen wat dat voor je dagelijks leven betekent: het fundament - de draagsteen die misschien niet schittert maar verborgen is - moet sterk zijn en mag geen zwakke plekken hebben. Het moet het gebouw kunnen dragen… want anders dient het nergens voor.

God houdt van mij… De apostel Johannes schrijft: “Wij willen liefhebben, omdat Hij ons het eerst heeft liefgehad.” Alsof dat nog niet genoeg is richt Jezus zich - ondanks onze onloochenbare zwakheden - tot ieder van ons met de vraag die Hij aan Petrus stelde: “Simon, zoon van Johannes, hebt gij Mij meer lief dan dezen Mij liefhebben…?”

Dit is het moment om te antwoorden: “Heer, Gij weet alles, Gij weet dat ik U bemin!” En daar voegen wij nederig aan toe: Help mij U meer lief te hebben! Vermeerder mijn liefde!

Het voorrecht zich te mogen tellen tot de kinderen van God, het hoogste geluk dat er is, is altijd een onverdiend geschenk.

Verwijzingen naar de H. Schrift