Lijst van punten

Er zijn 7 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Kuisheid → middelen om die te beleven.

Het overwinnen van de zinnelijkheid - wij hebben nu eenmaal te maken met ons lichaam dat als een ezeltje is - vraagt dagelijks om met edelmoedigheid kleine, en bij gelegenheid ook grote verstervingen te doen. Zorg er ook voor in Gods aanwezigheid te blijven. Hij zal zijn blik nooit van je afwenden.

Als je de heilige zuiverheid, de reinheid van leven wil behouden, dan moet je iedere dag graag bereid zijn verstervingen op je te nemen.

Als je de prikkel van het arme vlees voelt, die soms heftig toeslaat, kus dan het kruis, kus het vaak en heel vastberaden, ook al denk je dat je het zonder liefde doet.

Een Spaans spreekwoord zegt heel duidelijk: “Tussen heilige vrouw en heilige man, de sterkste muur die men bouwen kan.”

We moeten het hart en de zinnen bewaken door iedere gelegenheid uit de weg te gaan die ons tot het kwade kan verleiden. We moeten de hartstocht, hoe goed die ook lijkt, op een afstand weten te houden!

Mijn God, ik ervaar aantrekkingskracht en schoonheid in alles wat ik zie, maar ik zal mijn blik steeds bewaken omwille van de Liefde.

Zie er met liefde op toe de heilige zuiverheid goed te beleven…, omdat je een vonk gemakkelijker dooft dan een brand.

Maar waakzaamheid, versterving, boetegordel en vasten - wat noodzakelijke wapens zijn! - helpen zo weinig zonder U, mijn God!

Neem je toevlucht tot Onze Lieve Vrouw, Moeder van God en onze Moeder, om haar voor alle mensen de reinheid naar ziel en lichaam te vragen.

Zeg haar dat jij, en hopelijk ook anderen, haar wilt aanroepen om altijd te overwinnen, in de slechte - of goede, en heel goede - tijden, waarin je moet strijden tegen de vijanden van de kinderen Gods.