Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Begrip → liefde.

Laat je naastenliefde blij, hartelijk, diep menselijk en bovennatuurlijk zijn. Houd van de mensen en je zult ze met een oprecht gemeende glimlach tegemoet gaan en hun bedoelingen en gevoelens kunnen begrijpen.

Als je met zachtheid en met kracht optreedt, zonder concessies te doen in je gedrag of in de geloofsleer, zal de liefde voor Christus - als je die goed beleeft - van jou een apostel maken. Je zult een steeds groter verlangen hebben om voor de zielen te werken.

Met veel aandrang predikte de apostel Johannes het mandatum novum, het nieuwe gebod: “Hebt elkaar lief!”

Ik zou jullie op de knieën willen smeken - zonder theater, want het komt recht uit mijn hart - om uit liefde tot God van elkaar te houden, elkaar te helpen, elkaar de hand te reiken, elkaar te vergeven.

Geef daarom geen ruimte aan de hoogmoed! Heb begrip voor elkaar, verzorg de naastenliefde, help elkaar met gebed en oprechte vriendschap.

Om een eerlijk oordeel te kunnen geven heb je een zuiver hart nodig, ijver voor de zaken van de Heer en een onbevooroordeelde liefde voor de mensen.

Denk daar eens over na!

Als ik met jou over 'het goede voorbeeld' spreek, bedoel ik ook dat je begrip moet hebben, dat je anderen moet verontschuldigen en dat je vrede en liefde in de wereld moet brengen.

Maak er een gewoonte van al die beklagenswaardige en haatdragende mensen, in antwoord op hun stenenregens, te bekogelen met weesgegroetjes.

Behandel iemand die dwaalt met hartelijkheid en met liefde - met christelijke liefde! -, maar zonder in te stemmen met iets dat tegen ons heilig geloof ingaat.

Als een christen begrijpt wat het betekent katholiek te zijn en daar ook naar leeft, als hij de urgentie voelt om de blijde boodschap van de verlossing aan alle schepselen te verkondigen, dan weet hij dat hij, zoals de apostel leert, alles voor allen moet zijn, om allen te redden.

De liefde voor je medemensen moet zo ver gaan dat je zelfs hun gebreken - zolang ze geen belediging van God zijn - niet als gebreken opvat. Je bent een egoïst als je alleen van hun goede kanten houdt en niet in staat bent hen te begrijpen, te verontschuldigen en te vergeven.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift