Lijst van punten

Er zijn 9 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Contemplatief → een dialoog zonder onderbreking .

Wij moeten allen ipse Christus worden, Christus zelf. Dit gelast de heilige Paulus ons in naam van God: Induimini Dominum Iesum Christum, bekleedt u met Jezus Christus.

Ieder van ons - jij ook! - moet eens bekijken hoe hij het kleed draagt waarover de apostel spreekt. Iedereen moet een heel persoonlijke, ononderbroken dialoog met de Heer voeren.

Laat mij jou de raad geven van een ervaren ziel: jouw gebed - je leven dient niet anders dan bidden te zijn - moet vol vertrouwen zijn, zoals 'het gebed van een kind'.

God is bij je. De Allerheiligste Drieëenheid woont in de ziel die in staat van genade is.

Ondanks al je ellende kun je - en moet je - daarom voortdurend in gesprek zijn met de Heer.

Bid. Je moet altijd bidden.

In je geestelijk leven moet je bij ieder succes en bij iedere mislukking de behoefte hebben je tot God te richten.

Ik heb het gebed van de christen altijd opgevat als een liefdevol gesprek met Jezus. Ook als we fysiek ver van het tabernakel zijn, zouden we het niet moeten onderbreken, want heel ons leven is als een aaneenschakeling van liefdesliedjes die tot God gericht zijn… en beminnen kunnen wij altijd en overal.

Ranken die verenigd zijn met de wijnstok brengen rijpe vruchten voort.

Wat moeten wij doen? Wij moeten door het Brood en het Woord heel verenigd zijn met Christus die onze wijnstok is… en Hem de hele dag liefdevolle dingen zeggen, zoals verliefde mensen doen.

Mijn kind, overtuig je ervan dat God het recht heeft ons te vragen: Denk je aan Mij? Ben Ik in jouw gedachten? Zoek je steun bij Mij? Zoek je Mij als het licht van je leven, als je bescherming…, ben Ik alles voor jou?

Maak daarom opnieuw dit voornemen: In tijden die de mensen goed noemen, zal ik uitroepen: Heer! In tijden die zij slecht noemen, zal ik herhalen: Heer!

Je leven moet een voortdurend gebed, een ononderbroken dialoog met de Heer zijn; bij het aangename en het onaangename, het gemakkelijke en het moeilijke, het gewone en het buitengewone.

Bij iedere gelegenheid moet je onmiddellijk een gesprek met God, jouw Vader, voor ogen hebben, door Hem in het binnenste van je ziel te zoeken.

Alles in je leven kan materie zijn om God aan te bieden, je hoeft het je maar voor te nemen. Alles kan een aanleiding zijn om met je Vader in de hemel te spreken, die altijd een nieuw licht voor ons klaar heeft.

Verwijzingen naar de H. Schrift