Lijst van punten

Er zijn 9 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Bekering → rechtzetten.

Een beetje dichter bij God komen, wil zeggen bereid zijn tot een nieuwe bekering, tot verbeteren, tot aandachtig luisteren naar zijn ingevingen - deze heilige verlangens die Hij in onze ziel doet opwellen - en ze in daden omzetten.

In mijn ellende heb ik me eens bij een vriend beklaagd, omdat het me leek dat Jezus alleen maar voorbijging… en mij alleen liet.

Ik had er meteen spijt van en vol vertrouwen zei ik tegen de Heer: zo is het niet, mijn geliefde Jezus. Zonder twijfel ben ik het die zich van U heeft afgewend. Dát zal nooit meer gebeuren!

Wees toch niet zo gemakzuchtig! Wacht niet op het nieuwe jaar om voornemens te maken. Iedere dag is geschikt voor een stap in de goede richting. Hodie, nunc, vandaag, nu!

Het zijn in de regel van die arme mismoedige mensen, die op het nieuwe jaar wachten om te beginnen…, maar als het zover is… beginnen ze niet!

Zorg dat je, als je een grote of kleine fout begaan hebt, zo snel mogelijk terugkeert naar God!

Proef de woorden van de psalm: Cor contritum et humiliatum, Deus, non despicies, God zal een berouwvol en nederig hart nooit verachten.

Wat heb ik gedaan, Jezus, dat U zoveel van mij houdt? Ik beledig U… maar ik heb U ook lief.

U liefhebben. Zó zal mijn leven worden en niet anders.

Zeg rustig en in alle oprechtheid: Nunc coepi, nu begin ik!

Laat de moed niet zakken als je, ondanks de werking van Gods hand, helaas nog geen verandering in jezelf bespeurt… Vanuit een diepe nederigheid kun je roepen: Help mij, Jezus, want ik wil slechts uw wil, uw allerbeminnelijkste wil volbrengen…

Is er iets in je leven dat niet te rijmen valt met je christen-zijn, en dat je ervan weerhoudt je te zuiveren?

Overdenk dat eens en probeer te veranderen.

Ga eens na hoe je je gedraagt. Je zult zien dat je vol fouten zit die schadelijk zijn voor jezelf en misschien ook voor de mensen om je heen.

Denk eraan, mijn kind, dat bacteriën niet minder gevaarlijk zijn dan roofdieren. Jij kweekt je fouten en vergissingen als bacteriën in een laboratorium, door je gebrek aan nederigheid, aan geest van gebed, aan plichtsgetrouwheid, aan zelfkennis… Vervolgens besmetten deze infectiehaarden je omgeving.

Je hebt een grondig dagelijks gewetensonderzoek nodig, om werkelijk spijt te krijgen over je gebreken, je nalatigheden en je zonden en om concrete voornemens te kunnen maken om jezelf te beteren.

Als je consequent was dan zou je - nu je zijn licht hebt gezien - net zo heilig willen worden als je vroeger zondig was. En je zou strijden om dat verlangen te verwezenlijken.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift