Lijst van punten

Er zijn 4 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Gewetensonderzoek → nederigheid, oprechtheid .

Wat is Jezus nederig! Wat schaam ik me daarentegen voor mezelf - ik ben immers niet meer dan een hoop vuil -, omdat ik mijn hoogmoed zo vaak verborgen heb achter een masker van waardigheid, van gerechtigheid… Wat heb ik veel kansen om de Meester na te volgen gemist of ongebruikt gelaten, doordat ik er geen bovennatuurlijke dimensie aan gaf!

Jezus, als er iets in mij is wat U niet aangenaam vindt, maak me dat dan duidelijk, zodat we het met wortel en al kunnen uitrukken.

Toen de Heer hen riep waren de eerste apostelen bij hun oude boot de netten aan het boeten. De Heer zei hun Hem te volgen. En statim, onmiddellijk, relictis omnibus, lieten zij hun spullen, al hun spullen achter en volgden Hem!

Wij willen hun voorbeeld volgen, maar het kan gebeuren dat het ons niet lukt alles achter te laten, dat wij met ons hart ergens aan gehecht blijven, dat er in ons leven iets is waarmee we niet willen breken, iets dat we niet aan de Heer willen opdragen.

Ben je bereid je hart tot op de bodem te onderzoeken? Er mag niets achterblijven dat niet van Hem is; anders houden wij niet van Hem zoals het moet, jij niet en ik niet.

Het leven van de christen - ons leven - is heel gewoon: iedere dag weer opnieuw proberen om de dingen die we moeten doen, goed te doen, en onze goddelijke opdracht in de wereld verwezenlijken door onze kleine verplichtingen steeds na te komen.

Beter gezegd: door ons in te spannen om die verplichtingen na te komen, want soms zullen we dat niet bereiken. Dan zullen we de Heer 's avonds bij het gewetensonderzoek moeten bekennen: vandaag kan ik u geen deugden aanbieden, maar enkel gebreken. Maar - door uw genade - zal ik mij eens overwinnaar kunnen noemen.