Lijst van punten

Er zijn 11 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Vrede → innerlijke vrede .

Je ervaart een innerlijke vreugde en vrede die je voor niets ter wereld zou willen ruilen. God is hier aanwezig. Er bestaat niets beters dan je zorgen aan Hem toe te vertrouwen, zodat ze ophouden zorgen te zijn.

De wereld kan de vrede en de daaruit voortvloeiende vreugde niet geven.

Mensen zijn altijd bezig vrede te sluiten, maar zij raken steeds weer verwikkeld in oorlogen. Zij zijn vergeten dat ze een innerlijke strijd moeten voeren en op de hulp van God moeten steunen, opdat Hij overwint. Alleen dan zal er vrede heersen in het eigen hart, in het gezin, in de samenleving en in de wereld.

Als wij ons zo gedragen, dan zullen jij en ik vol blijdschap zijn, want die valt de overwinnaars ten deel. En als we nederig zijn zullen we ons, met de genade van God - die geen veldslag verliest - overwinnaars kunnen noemen.

Je weet heel goed dat je de vrede kwijtraakt door toe te geven op punten die je van de weg afleiden!

Neem het besluit om consequent te zijn en je verantwoordelijkheid te dragen.

“Toen Herodes dit hoorde - dat de Koning ter wereld gekomen was -, werd hij zeer verontrust, en met hem heel Jeruzalem.”

Zo is het leven! Hetzelfde gebeurt nu. Bij de grootheid van God, die zich op allerlei manieren manifesteert, zijn er mensen - ook mensen met een hoge positie - die verontrust raken… omdat zij God niet ten volle beminnen; omdat ze Hem niet echt willen ontmoeten; omdat zij zijn influisteringen niet willen opvolgen. Ze vormen een hindernis op de goddelijke weg.

Wees daarvoor gewaarschuwd en ga gewoon door. Maak je geen zorgen, zoek de Heer, bid… en Hij zal overwinnen.

Wees hiervan overtuigd: het verlangen - dat samengaat met daden! - om je te gedragen als een goed kind van God, houdt je jong en bezorgt je een niet aflatende kalmte, blijdschap en vrede.

We worden heilig met de hulp van de Heilige Geest - die in onze ziel zijn intrek neemt -, door de genade die we ontvangen in de sacramenten, en door een niet-aflatende ascetische strijd.

Mijn kind, laten wij ons geen illusies maken: jij en ik - ik word niet moe het te herhalen - zullen altijd, altijd moeten strijden, tot aan het einde van ons leven. Alleen zo zullen wij de vrede beminnen, vrede geven, en de eeuwige beloning ontvangen.

De Meester raadt ons aan om met volharding te bidden. Dit uitgangspunt zal de bron zijn van je vrede, van je vreugde, van je kalmte, en daardoor van je bovennatuurlijke en menselijke doeltreffendheid.

Mijn kind, je vraagt wat je kunt doen, opdat ik heel tevreden over je ben.

Als de Heer tevreden over jou is, ben ik het ook. En of het zo is, kun je merken aan de vrede en de blijdschap in je hart.

Een onmiskenbare karakteristiek van mannen en vrouwen van God is de vrede in hun hart. Zij bezitten 'de vrede' en geven 'de vrede' aan de mensen met wie zij omgaan.

Als je de kalmte verliest en zenuwachtig wordt, lijkt het dat je niet meer helder kunt denken.

In zo'n situatie hoort men de stem van de Meester weer wanneer Hij tegen Petrus zegt, als hij ten onder gaat in de wateren van zijn onrust en opwinding: “Waarom heb je getwijfeld?”

Orde zal harmonie in je leven brengen en je doorzettingsvermogen geven. Orde zal vrede geven aan je hart en rust aan je houding.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift