Lijst van punten

Er zijn 15 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Heiligheid → kenmerken.

Ik zie mezelf als een arm, klein vogeltje dat enkel gewend is van boom tot boom te vliegen, of hooguit naar het balkon van een derde verdieping… Op een goede dag slaagt het erin het dak van een gebouw te bereiken, dat niet bepaald een wolkenkrabber is…

Plotseling wordt onze vogel gegrepen door een adelaar die hem aanziet voor een jong van zijn eigen soort. En tussen die machtige vleugels stijgt het vogeltje hoger en hoger, tot boven de bergen der aarde, boven de sneeuwtoppen, boven de witte en blauwe en roze wolken, nóg hoger zelfs, totdat het oog in oog komt te staan met de zon… Dan laat de adelaar het vogeltje los en zegt: vooruit, vlieg…!

Heer, laat ik niet weer opnieuw laag bij de grond fladderen. Laat de stralen van de goddelijke zon - Christus in de Eucharistie - mijn leven altijd verlichten! Laat mijn vlucht niet onderbroken worden, totdat ik rust vind bij uw Hart.

Maak goede voornemens. Dat is iets heiligs dat God aangenaam is. Maar laat het daar niet bij! Zorg dat je een ziel - een man, een vrouw - van daden bent. Om je voornemens te verwezenlijken moeten ze duidelijk en goed omschreven zijn.

En daarna, mijn kind, moet je strijden om die voornemens met de hulp van God in praktijk te brengen!

Heiligheid heeft de flexibiliteit van soepele spieren. Wie heilig wil worden weet zich zo te ontwikkelen, dat hij iets doet dat een versterving voor hem betekent, maar iets anders nalaat - als dat geen belediging van God is - wat hem óók moeite zou kosten en hij dankt God daarvoor. Als wij, christenen, op een andere manier handelden, dan zouden wij het risico lopen stijf en levenloos te worden als een pop.

Heiligheid is niet gespannen, maar kan glimlachen, toegeeflijk zijn en wachten. Heiligheid is leven: bovennatuurlijk leven.

Het is waar, dat je uit jezelf niets voor elkaar krijgt, dat alles in je ziel door God gedaan wordt.

Maar laat dat niet zo zijn voor wat je meewerken met de genade betreft.

Je bekrachtigde vandaag in je gebed het voornemen om heilig te worden. Ik begrijp heel goed dat je dat concreet maakte door eraan toe te voegen: Ik weet, dat ik het zal bereiken, niet omdat ik zeker ben van mijzelf, Jezus, maar… omdat ik zeker ben van U.

Laat je door God leiden. Hij zal je over 'zijn weg' laten gaan en zich daarbij bedienen van talloze tegenslagen… misschien zelfs van jouw neiging om maar wat rond te hangen, opdat duidelijk wordt dat jouw werk tot stand komt door Hem.

Vertel de Heer steeds dat je oprecht verlangt heilig te worden en apostolisch bezig te zijn… Op die manier zal het arme vat, dat je ziel is, niet breken. Als dat tóch gebeurt zal het weer in elkaar gezet worden, en mooier dan het was, zal het blijven dienen voor je eigen heiligheid en voor het apostolaat.

Maak mij heilig, mijn God, ook al moet het met harde hand. Ik wil uw wil niet in de weg staan. Ik wil eraan beantwoorden, ik wil edelmoedig zijn. Maar… wil ik dat echt?

Het lijkt me heel goed dat je de Heer vaak laat zien dat je er vurig naar verlangt om heilig te worden, ook al weet je dat je vol fouten zit…

Maar doe het juist daarom!

Heilig worden is geen onbereikbaar ideaal, maar een tastbare werkelijkheid die God en mens centraal stelt en, iedere dag opnieuw, zichtbaar wordt in daden van liefde.

Je roept uit: Ure igne Sancti Spiritus, ontsteek in mij het vuur van uw Geest! Je voegt eraan toe: Mijn arme ziel zou haar vleugels zo vlug mogelijk opnieuw moeten uitslaan… om haar vlucht pas te beëindigen wanneer ze rust in Hem!

Dit verlangen lijkt mij heel goed. Ik zal je aanbevelen bij de Heilige Geest, de Helper, en Hem voortdurend aanroepen, opdat Hij zich vestigt in het binnenste van je ziel, je leiding geeft en een bovennatuurlijke glans verleent aan alles wat je zegt, denkt, doet en nastreeft.

Je stelt met verbazing vast dat er bij elke mogelijkheid om je te beteren meer horizonten zichtbaar worden…

Het zijn verschillende wegen binnen een 'weg', die eventuele routine uitsluiten en je dichter bij de Heer brengen.

Streef er edelmoedig naar zo ver mogelijk te komen.

De Kerk, mensen op alle continenten, mensen van onze en van komende tijden, verwachten veel van jou… Maar laat het goed tot je doordringen dat je geen vruchten zult voortbrengen als je niet heilig bent, of beter gezegd: als je niet strijdt om heilig te worden!

Als je consequent was dan zou je - nu je zijn licht hebt gezien - net zo heilig willen worden als je vroeger zondig was. En je zou strijden om dat verlangen te verwezenlijken.

Heiligheid bestaat hierin: ons hele leven strijden om trouw te zijn, en de wil van God vreugdevol aanvaarden in het uur van de dood.